ГЕРБ върна надвзетите 5.6 млн. лв. субсидии, БСП има да дава над 4 млн. лева

ГЕРБ върна надвзетите 5.6 млн. лв. субсидии, БСП има да дава над 4 млн. лева

Скоростно след публикуването във вторник на поправките за връщането на надзветите партийни субсидии управляващите от ГЕРБ са превели в държавния бюджет дължимата от тях сума. Тя надхвърля 5.6 млн. лв. По нареждане на лидера си и премиер Бойко Борисов партията е възстановила парите в държавния бюджет веднага, което не е изненадващо, защото до момента държеше на депозит над 22 млн. лева.

БСП ще връща над 4 млн. лева, а ДПС - 1,6 млн. лева. Общата сума, която трябва да бъде възстановена в бюджета от всички партии, получавали субсидия през последните три години, е близо 14.5 млн. лева. Това се разбира от разбивка, публикувана в сайта на Министерството на финансите.

До връщането на пари се стигна след спешни законови поправки заради разкритията на шоумена Слави Трифонов, че вместо по 11 лв. на глас, както е по закон, през миналата година политическите сили са получавали по 13 лв. Причината била, че партиите не получавали пари само за гласовете, които са подадени за тях, а си разпределяли пропорционално всички действителни гласове. Тогава управляващите оправдаха разминаването в полза на партиите с това, че при начисляването на субсидията са отчетени и гласовете "не подкрепям никого". По-късно се разбра, че повече пари са получавани и преди 2018 година.

Тези промени бяха приети окончателно в момента, в който премиерът Бойко Борисов отвори темата за намаляването на партийните субсидии. След напрежение в управляващата коалиция, ГЕРБ и "Обединените патриоти" се разбраха, че орязване на държавното финансиране ще има, но ще има дебат колко точно да е то. Ако субсидиите бъдат намалени,  ще се стигне до интересна ситуацията. От една страна държавата иска от партиите хиляди левове, които са им дадени законно (както твърди Министерството на финансите), а от друга ще им намали парите, с които могат да си върнат дълга. 

Кои партии имат да връщат пари

Партиите и коалициите, които са получавали субсидии от 2016 до март тази година, трябва да върнат надвзетите държавни субсидии до края на следващата година. Ако не спазят този срок, ще им се начисляват лихви от 10% върху дължимата сума.

Пари трябва да връщат не само парламентарно представените в момента партии и коалиции, но и тези, който са били в предходното Народно събрание или тогава са имали над 1% подкрепа на последните два вота за депутати. Това означава, че суми трябва да възстановяват: ГЕРБ, БСП, ДПС, ВМРО, НФСБ, "Атака", "Воля", партиите от бившия Реформаторски блок, както и "Движение 21", "Глас народен" и "Възраждане".

Всички, освен ГЕРБ, БСП и ДПС, трябва да връщат под 1 млн. лева. За "Воля"сумата е 655 938 лева, НФСБ - 542 137 лева, "Атака" - 539 894 лева, а ВМРО – 508 966 лева. За тези партии е създаден механизъм за връщане на парите - ако не ги дадат доброволно, те ще получат 70 % следващия транш от субсидията. След това вноските ще намаляват до 50 %. Същото важи и за "Възраждане", която в момента получава субсидия и има да връща 170 681 лева.

Ситуацията обаче е малко по-сложна при останалите формации, които вече не получават субсидии. При тях няма откъде да им бъдат удържани надвзетите пати и ще трябва доброволно да ги възстановяват в държавната хазна. Вече несъществуващият "Реформаторски блок" например трябва да върне общо 121 455 лева. Тази сума е разпределена между партиите, които влизаха в състава на коалицията – ДСБ (47 078 лева), ДБГ (38 223 лева), СДС (21 841 лева), НПСД (5 460 лева), БНД (5 460 лева) и БЗНС (3 393 лева).

"България без цензура" на бившия евродепутат Николай Бареков, която беше прекръстена на "Презареди БГ", трябва да върне общо 38 904 лева. АБВ пък 56 700 лева. Сумите на "Движение 21" и "Глас народен" са съответно малко над 16 хил. лв. и малко над 15 хил. лева.

Има и още десетки по-малки партии-длъжници, участвали през последните години в у коалиции, които са били в парламента. В момента например БСП е в коалиция с още 5 партии. 

Почти всички пари са надвзети този мандат

По- голямата част от натрупаните в повече пари са в рамките на сегашното Народно събрание – над 13.1 лева млн. лева от общо дължими 14.5 млн. за трите години.

Две са причините в предходния парламент "допълнителните" пари да са по-малко от тези над 13 лева през 2018 година. Едната е, че тогава активността е била по-ниска и съответно действителните гласове са били по-малко (3 283 192 гласа през 2014 г. и 3 425 632 през 2017 г.). Другата - че след изборите през 2014 имаше повече партии и коалиции, които получаваха субсидии и така между тях са се разпределяли по-малко чужди действителни гласове.

Те са били общо 9 - парламентарните ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторски блок, "Патриотичен фронт," АБВ и Атака, както и извънпарламентарните "Движение 21" и "Глас народен". Сега субсидии получават само 6 - ГЕРБ, БСП, ДПС, "Обединени патриоти", "Воля" и извънпарламентарната "Възраждане". 

Споделяне

Още по темата

Още от България