ГЕРБ внесе предложения за изборни промени - смесена система и преференциален вот

Мажоритарни кандидат-депутати, нисък преференциален праг за пренареждане на партийните листи, актуализация на избирателните списъци и смъкване на бариерата за влизане в парламента от 4 на 3 на сто. Такива предложения за промени в Изборния кодекс внесоха в петък следобед в деловодството на парламента народните представители от ГЕРБ Цецка Цачева и Данаил Кирилов.

“Както обещахме на нашите избиратели, на българските граждани, на неправителствените организации, всички, които ни потърсиха и изпратиха предложенията си за промяна на Изборния кодекс, днес внесохме Законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс, в който предлагаме такива промени, които да дадат възможност за по-тясна връзка между избирателите и народните представители, както и за по-широко представителство на българските граждани, за да има съответната избрана институция легитимност”, посочи Цецка Цачева.

Депутатите от опозицията, която отказа да влиза в пленарната зала и обяви, че обратното ще се случи, само когато се работи върху изцяло нов изборен закон, не обясниха защо е променила позицията си и вече иска само поправки в Изборния кодекс. Председателят на предишното народно събрание Цецка Цачева и бившият областен управител на София Данаил Кирилов не отговориха как партията им е узряла за такива предложения.

Когато в миналия парламент се обсъждаше сегашният Изборен кодекс, плод изцяло на волята на ГЕРБ, партията твърдеше, че “по-ниска от 7% преференция не би била полезна”, а впоследствие възможността за пренареждане напълно отпадна от кодекса.

В петък Цачева обясни, че с промените в Изборния кодекс ГЕРБ предлага смесена избирателна система – мажоритарни едномандатни райони и народни представители, избрани от многомандатни избирателни райони в преференциални листи.

"Предлагаме бариерата за преференцията да бъде 5%”, допълни тя.

“Предвиждаме в нашия законопроект за промени в Изборния кодекс прагът за влизане в НС да падне от 4% на 3%. Така ще бъде дадена възможност за много по-широка представителност на българските граждани в НС", добави колегата на Цачева Красимир Ципов.

Друго предложение на ГЕРБ е свързано с облекчени условия за участие в изборите на независими народни представители – подписи на 1% от имащите право на глас в съответния избирателен район, но не по-малко от 1000 гласа и символична такса от 100 лв.”, обясни Цачева.

Законопроектът предвижда правила за актуализация на избирателните списъци, за да бъдат максимално близки до действителното състояние и движението на гражданите по постоянен и настоящ адрес, така че да няма спекулации за избирателни списъци с "мъртви души”.

"Предвиждаме редица правила по отношение на ЦИК, най-вече засилване на контролните функции по изработване на изборните книжа, в частност и бюлетините. Предлагаме за национални избори отпечатването на бюлетините да се случва в печатницата на БНБ”, каза Цачева.

От ГЕРБ, както и голям брой влиятелни неправителствени организации, бойкотираха гражданското обсъждане на промените в Изборния кодекс в началото на тази седмица.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?