В изслушване на кандидат за съдебен инспектор

ГЕРБ застана твърдо зад съдията, отказал регистрацията на СДС

Депутатите от ГЕРБ изразиха своето удовлетворение от представянето на съдия Димана Йосифова, която бе изслушана в петък от правната комисия в Народното събрание в качеството ѝ на кандидат за съдебен инспектор.

Името на магистрата от Софийския градски съд нашумя през 2009 година с отказа си да регистрира новото ръководство на СДС и лидера на партията Мартин Димитров, което доведе до поредица от скандали и недопускане на партията за участие в изборите за евродепутати.

Съдия Йосифова бе издигната за инспектор от двама депутати от ГЕРБ. След края на изпълнената ѝ с прочувствени слова презентация за магистратската работа, подкрепата си обяви и председателят на правната комисия Искра Фидосова (ГЕРБ).

От съдията депутатите чуха и множество обезпокоителни факти за организацията на работата в СГС. Йосифова призна, че в съда се заобикаля случайното разпределение на делата чрез пускането на множество еднотипни жалби от жалбоподателите в очакване поне една от тях да попадне на ”правилния съдебен състав”.

Най-голямо учудване в народните представители предизвика нейното признание, че случайното разпределение на делата не се прилага за решенията за вписвания на промени в ръководствата на политическите партии.

Признанието дойде, след като Йосифова призна, че в продължение на 12 години СДС е била "зачислена" на нея. Практиката партии да са "абонати" на точно определен търговски съдия продължава и в момента. Йосифова обясни, че няма никаква вина по това дело, тъй новият устав на партията от 2009 година е бил вписан при друг съдия, което е създало объркване. Впоследствие тя решила да постъпи като ”мъдър съдия” и отказа да регистрира Мартин Димитров. Решението ѝ бе постановено с безпрецедентни политически мотиви, които бяха отхвърлени с изключително остро решение на Върховния касационен съд.

Не може в решение за регистрация на политическа партия да има инженерно-технически мотиви”, обясни магистратът. Във въпросното решение тя си бе позволила да критикува прекия избор на лидера на СДС, който се проведе между членовете на партията. Представители на Синята коалиция на изслушването нямаше.

Иначе Йосифова обясни на депутатите, че ”имат удоволствието да говорят със съдия с напълно чисти ръце”. Тя обаче е проверявана за няколко други нейни решения отпреди пет години, които предизвикаха ”интереса” на съдебния инспекторат и германското посолство.

Съдията и депутатът от БСП и бивш конституционен съдия Любен Корнезов използваха случая да проведат пълен с метафори разговор за естеството на съдийската работа. Той я попита защо се отказва от съдийската работа за сметка на работата ѝ като чиновник в инспектората.

Съдия е наместник на оня там горе и от негово име решава. Да си съдия, е мисия. Понякога не можеш да спиш нощем заради решенията, които се взимат, и съдбите, които се решават”, обясни Корнезов.

Йосифова му отговори, че ”работата на съдията е работа на самотник”, и добави, че работи по 12 часа на ден този ”къртовски труд”.

Когато напиша акта, си казвам: ”А, излетях в космоса”, картинно се изрази Йосифова. Като мотивация да стане съдебен инспектор, магистратът обясни, че желае да участва в процеса по създаване на доверие в съдебната власт.

Главният съдебен инспектор Ана Караиванова не присъства на изслушването, което бе отбелязано от депутата от БСП Янаки Стоилов.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?