Герджиков: Президентът Радев е подлаган на натиск за кадруване

Служебният премиер настоява да назначи еврокомисар

Снимка: БГНЕС

Върху президента Румен Радев се оказва натиск от различни посоки по "кадрови въпроси или Господ знае още какви". Това каза служебният премиер Огнян Герджиков в интервю за бТВ, излъчено в събота. Той допълни, че информацията му е споделил държавният глава.

"Така или иначе, то е разбираемо донякъде", смята Герджиков. Той обаче не конкретизира коя партия е "натискала" президента.

"При мен, слава Богу, такива натиски не са оказвани, защото е известно, че това е правителство, назначавано от него. Аз министрите не съм си ги избирал и назначавал, това са негови номинации, той ги е избрал. От първия до последния. От мен до последния", каза още той.

Запитан защо служебното правителство смени половината областни управители, той обясни: "Защото не трябваше да сменяме всички". Въпросните губернатори са се разделили с постовете си след "проучвания по няколко линии" и констатирани по-големи или по-малки нарушения, "свързани с толериране на съответната партия, която ги е излъчила, с включване в схемата за печелене на избори". Има сигнали за опити за толериране на ГЕРБ, уточни премиерът. "В такива случаи трябва да се сложи край на такива, които смятат, че тази власт им е дадена, за да помагат на партията, която ги е излъчила".

Герджиков отрече да е реваншистки настроен към управлението на Бойко Борисов. "Аз съм човек на компромиса, на диалога, на баланса. Затова не искам да накланям везните нито на едната, нито на другата страна. Нашето правителство ходи по тънка опъната тел. От едната страна са огньове, от друга страна са шишове. Накъде ще паднем, няма никакво значение. Ние сме обречени, ако не спазим този неутралитет, който се иска от нас, за да се стигне до непредрешени честни избори след месец и половина", каза той.

От думите на Герджиков обаче се разбра, че той настоява служебното правителство да назначи еврокомисар, въпреки че партиите и президента обявиха, че това решение трябва да се вземе от редовно избран кабинет.

Герджиков се обяви за възможно най-скорошно решение за определяне на българския еврокомисар, за да не изпада страната в трудна ситуация месеци преди да поеме председателството на Съвета на ЕС. "Смятам, че България трябва да излъчи еврокомисар в сравнително близко време, като той трябва да е изявена експертна личност, силно позната в Брюксел, без партийна обвързаност", заяви той.

Той уточни, че ще посъветва президента Румен Радев да не се изчаква с този въпрос, въпреки че заявките на президента са точно такива.

Премиерът обаче се аргументира, че при невъзможност да се състави кабинет след предсрочните избори на 26 март и влизането в нова изборна процедура България ще остане без еврокомисар поне половин година, а това не е добър знак, особено в светлината на предстоящото председателство на Евросъюза. В отговор на въпрос Герджиков посочи, че има предложения за поста, но отказа да назове имена с обяснението, че те подлежат на съгласуване с президента и с Брюксел. Попитан дали Гергана Паси - министър по европейските въпроси в кабинета "Станишев" и едно често споменаваните неофициално имена за поста, е сред номинациите, премиерът отговори, че тя не иска да се състезава за мястото.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?