Герджиков призна за 4 фантома при прегласуването на ветото

ОДС поиска оставката на председателя на парламента заради гласуването с чужди карти.

След вчерашното гласуване на върнатите от президента промени в приватизационния закон нямате морално право да ръководите българското Народно събрание, заяви от трибуната на парламента зам.-председателят на ОДС Димитър Абаджиев. От присъствието в пленарна зала, а и от разпечатката по гласуването категорично се доказва измамата при гласуването, подчера Абеджиев. Той припомни на Огнян Герджиков, че няколко пъти публично се е заричал да подаде оставка, ако не се преустанови гласуването с чужди карти.

Огнян Герджиков призна пред журналисти, че вчера мнозинството е преодоляло президентското вето върху приватизационния закон с четири карти - фантоми. Той обеща да подкрепи подписката на ОДС за неговата оставка, ако не успеят да съберат необходимите 80 подписа. По-късно през деня Дарик радио съобщи, че Герджиков се е подписал под инициативата на ОДС за собствената му оставка.

ОДС най-вероятно няма да могат да ги съберат, тъй като БСП засега се въздържа да иска оставката на Герджиков, макар да признава отговорността му за гласуване с чужди карти, а НДСВ и ДПС няма да се присъединят.

Вчера НДСВ и ДПС отхвърлиха президентското вето със 125 гласа, но поне четирима от тях със сигурност не бяха в пленарната зала. Техните карти обаче бяха използвани при вота. Според ОДС в залата е имало само 117 депутати, а според левицата - 118. На таблото обаче бяха отчетени 127 гласували, от които 1 против и 1 въздържал се. ОДС, левицата и независимите не участваха в гласуването, а председателстващата заседанието Камелия Касабова отказа да предостави информация за броя на присъстващите депутати в залата.

"Аз си направих аритметиката, бяха точно истински, реални 121 гласа", обяви днес проф. Герджиков пред журналисти. Точно толкова гласа са нужни за отхвърляне на вето върху закон.

Всички видяха как по безскрупулен и арогантен начин се гласува с чужди карти, се посочва в днешната декларация на ОДС, който вече събира необходимите за оставката на Герджиков 80 депутатски подписа.

В същото време се събират и подписи за сезиране на Конституционния съд по прегласуваните вчера промени в приватизационния закон. Към обяд бяха събрани 57 подписа на народни представители от ОДС и независими. В момента се подготвят мотивите за искането и вероятно следващата седмица ще са готови.

Коалиция за България ще формулира позицията си по искането за оставката на Огнян Герджиков след среща на ръководството на парламентарната група с него, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев.

Левицата ще постави ултимативно въпроса за организацията на работата на Народното събрание и планирането на неговата дейност, включително и гласуването с чужди карти, заяви Сергей Станишев. Ще бъде поставен и въпросът за парламентарния контрол, тъй като премиерът бил демонстративно прикриван. До момента има 49 актуални въпроса и питания към министър-председателя Сакскобургготски, които са отхвърлени с различни мотиви.

В Плевен обаче заместникът на Станишев Румен Петков заяви, че е възможно и БСП да е сред инициаторите за оставката на Герджиков.

Независимият депутат Никола Николов каза пред журналисти, че ще предложи двете карти, с които разполагат депутатите - тази, с която се легитимират и тази, с която гласуват, да бъдат обединени в една. Ръководството на парламента да задължи народните представители да се регистрират на входа и охраната да проверява картите, предлага още Николов. Ако картата, с която се легитимира депутатът пред институциите е в него, за да си върши работата, то тогава няма да може да я остави на някой друг, за да гласува с нея, обясни Николов.

Споделяне

Още от България