Герджиков с двойно повече съветници от Борисов

В политическите кабинети на вицепремиерите без портфейл влизат 10 експерти

Снимка: БГНЕС

На близо два пъти повече съветници ще разчита служебният премиер Огнян Герджиков спрямо тези на предишния министър-председател Бойко Борисов.

Политическият кабинет на Герджиков е от 16 съветници, докато Борисов разчиташе на 9. Имената на съветниците на Герджиков все още не са публично обявени.

Това реши на първото си заседание служебното правителство, което направи промени в Устройствения правилник на Министерския съвет и на неговата администрация. Измененията отразяват структурните промени в правителството, основно свързани с вицепремиерите.

Нова е позицията на заместник министър-председателя по подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС – 2018. Постът беше зает от международния секретар на БСП Деница Златева, която в момента е в Брюксел за първото работно посещение на новия държавен глава Румен Радев.

Правителството определи също така вицепремиера Деница Златева за национален координатор за подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г., както и координатор по отношение на инфраструктурата и приоритетите на председателството. Тя ще осигурява провеждането на единната национална политика по въпросите на ЕС, ще ръководи Съвета по европейски въпроси и ще представлява България в Съвет "Общи въпроси".

Политическият кабинет на Златева е от 10 съветника.

Заместник-министър председателят по европейските фондове Малина Крумова също ще има 10-членен политически кабинет. Тя ще отговаря за кохезионната политика и ще участва в заседанията на Съвет "Общи въпроси/Кохезионна политика".

Служебният министър на здравеопазването Илко Семерджиев е и вицепремиер по социалните политики, а министърът на отбраната Стефан Янев е и вицепремиер по вътрешен ред и сигурност. Всеки един от тях ще бъде подпомаган от трима съветника.

Споделяне

Още от България