Германия иска от Белгия да спре временно два ядрени реактора

Германия иска от Белгия да спре временно два ядрени реактора

Германското правителство поиска от съседна Белгия да изключи временно два ядрени реактора, предразположени към повреда, докато не бъдат изчистени въпросите около безопасността им, предадоха Асошиейтед прес и ДПА, цитирани от БТА.

Германия, която планира до 2022 година да спре всичките си реактори, е чувствителна на тема атомни електроцентрали извън страната. Берлин вече прикани Франция да затвори възможно най-скоро най-старата си АЕЦ - във Фесенхайм, на границата с Германия, припомня АП.


Германската министърка на околната среда, опазването на природата и сигурността на ядрените реактори Барбара Хендрикс в сряда призова Белгия да извади от експлоатация реакторите Тианж 2 и Дул 3, позовавайки се на опасения за безопасността на съдовете им под налягане.


По думите на Хендрикс са нужни допълнителни тестове, след като независима германска Комисия по безопасността на реакторите не е могла да потвърди надеждността им при авария.


В изявление министърката отбелязва, че спирането на реакторите "би било силен превантивен сигнал и би показало, че Белгия взима под внимание опасенията на германските си съседи".

Споделяне

Още от Бизнес

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?