Германия изтегля военните си от турската база Инджирлик

Зигмар Габриел и Мевлют Чавушоглу, сн: ЕПА/БГНЕС

Министърът на външните работи на Германия Зигмар Габриел заяви, че Берлин е принуден да изтегли войските си от турската база Инджирлик, съобщиха световните агенции.

Германия и Турция не успяха да преодолеят разногласията си във връзка с посещението на германски парламентаристи в авиобазата Инджирлик, затова Берлин ще трябва да изведе своите войници оттам, заяви в Анкара германският първи дипломат Зигмар Габриел след среща с турския си колега Мевлют Чавушоглу.

Габриел каза, че поради вътрешни причини Турция не може да осигури достъп на германски депутати до военновъздушната база в Южна Турция и при това положение Германия ще трябва да премести военните си.

Габриел заяви на съвместна пресконференция в Анкара с турския си колега Мевлют Чавушоглу, че германският парламент ще поиска от правителството да намери друга база за германските военни в Инджирлик.

Той каза още, че процесът на преместването на военните от Инджирлик ще започне, и добави, че иска това да се случи, без да се влошават отношенията с Турция.

Чавушоглу посочи, че германска парламентарна делегация ще може да посети друга база на НАТО в Коня, Централна Турция, но намекна, че засега не е възможно да бъде посетена базата в Инджирлик.

В момента е възможно да бъде посетена базата на НАТО в Коня, а не в Инджирлик, каза външният министър на Турция.

Впоследствие Чавушоглу добави, че ако условията се нормализират, базата Инджирлик ще може да бъде посетена от германска делегация.

Турция забрани наскоро на депутати от Бундестага да посетят 250-те германски военни, разположени във военновъздушната база Инджирлик в Южна Турция. Забраната бе въведена отчасти като отговор на решението на Германия да предостави политическо убежище на турски войници, обвинявани от Анкара за участие в опита за преврат през юли 2016 г.

Споделяне

Още от Свят