Германия може да свали забраната върху хидрофракинга

Германия може да свали забраната върху хидрофракинга

Германия може да свали през 2015 г. забраната за използването на технологията хидрофракинг, използвана за добива на шистов газ, предаде в четвъртък руското издание "Газета.Ru", цитирайки "Файненшъл таймс". Целта според изданието е страната да намали своята енергийна зависимост от Русия и да засили конкуренцията си с американските производители.

 

Това се обсъжда в рамките на подготвяните нови правила за използването на технологията, които немското правителство трябва да обсъди преди излизането си в лятна ваканция.

 

Общите залежи на шистов газ в Германия се оценяват на 2.3 трилиона куб. м, но много от хората се страхуват, че при използването на метода за проучване и добив в земните недра се вкарват редица опасни за хората и почвата химикали, които може да проникнат в подземните водоносни пластове. Промишлените предприятия обаче са за добива на местен шистов газ, който е по-евтин от ползвания от тях в момента и ще им позволи да станат по-конкурентоспособни.

 

От Федералния съюз на немската промишленост са отказали коментар, тъй като все още новите правила за хидрофракинга не са публикувани, но са посочили, че "най-важният урок от напрегнатите отношения с Русия е, че Германия трябва да залага на собствените си източници на суровини".

 

В момента Русия осигурява една трета от нуждите на Германия от нефт и газ, а местният шистов газ може да обезпечи около 35 на сто от консумацията на синьо гориво в страната.

 

За подготвяните от Германия нови правила за използването на хидрофракинга стана ясно преди два дни.

 

Предвижда се да се правят задължителни екооценки на шистови проекти и да се забрани сондирането в области, където водните басейни са защитени територии. Управляващите партии в Германия бяха обещали в тяхното коалиционно споразумение миналата година, че ще изготвят нова правна рамка за добива на шистов газ, припомня Ройтерс.

 

Хидравличният фракинг е технология, използвана десетилетия наред в Германия за извличане на газ от големи дълбочини. През последните две години обаче има мораториум и не се издават нови разрешителни.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?