Германия налага ограничителни мерки, за да избегне втора вълна на коронавируса

Германия налага ограничителни мерки, за да избегне втора вълна на коронавируса

Германското правителство призова за строги ограничения в районите, където се появяват локални огнища на коронавирусната епидемия, а здравните министри на провинциите след остри дебати приеха днес рамково споразумение, предаде ДПА.

Мярката, подкрепяна от канцлерката Ангела Меркел, цели да предотврати втора вълна от случаи на заразяване след като цяло успешните усилия за контролиране на коронавируса, но породи конфликт между правителството и политически лидери на провинциите.

Здравните министри на 16-те германски провинции обаче приеха позицията на правителството, че в сериозни случаи ограничителните мерки на местно равнище могат да бъдат "подходящ метод" за ограничаване на разпространението на коронавируса от местни огнища на епидемията, показва документ, цитиран от ДПА.

Провинциалните министри ще препоръчат на провинциалните власти да ограничат значително свободите в районите, които станат нови центрове на епидемията, но същевременно признават, че "пълното затваряне на цели квартали в Берлин или Хамбург е невъзможно".

"По-бързо, по-прецизно, в по-малък мащаб - за това искаме да се споразумеем днес", заяви пред телевизия Цет Де Еф Хелге Браун, началник на канцеларията на Меркел. Тя уточни още, че местните ограничителни мерки ще се налагат с подкрепата на Бундесвера. Войниците ще помагат например с извършването на тестове за коронавируса, с цел ограничителните мерки да продължат само няколко дни, увери Браун.

Пандемията подложи германската федерална система на сериозно изпитание, защото 16-те провинции имат висока степен на автономия при реакция на кризи, отбелязва ДПА.

Дебатът се води в деня, в който най-голямата кланица и завод за пакетиране на месо в Германия поднови работа. Поява на огнище на коронавирус сред работещите в нея наложи повторното въвеждане на ограничителни мерки, засегнали стотици хиляди жители на провинцията.

Днес официалният брой на случаите в Германия надхвърли 200 000, сочат данните на института "Робърт Кох". Заразените за последния ден са 534, с което броят на случаите в Германия достигна 200 260.

Споделяне

Още от Коронавирус