Германия няма да върне 3000 бежанци в България

Бежанският лагер в Ковачевица, сн. БГНЕС

Германия ще се въздържи от връщане на бежанците от техните центрове за настаняване обратно в България, съобщи в сряда пред бТВ председателят на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев.

Той допълни, че президентът на Германия Йоаким Гаук е препоръчал на германското правителство да се вземат от България хуманитарно уязвимите бежанци. Чирпанлиев каза, че възможностите на Германия да обезпечи финансово тези групи бежанци са много по-големи, отколкото на България.

България продължава да настоява националната интеграционна стратегия за бежанците в България да бъде финансирана с европейски средства, като в Гърция например Чирапанлиев напомни, че такъв ангажимент е поет от еврокомисаря по вътрешните работи на Европейския съюз Сесилия Малмстрьом преди няколко месеца.

”Ние сме длъжни да искаме (пари), защото без средства няма да можем да интегрираме бежанците. Само за миналия месец има 645 регистрирани нелегално преминали южната граница бежанци. Това са бежанците, които има в над 10 европейски държави в момента, взети заедно“, коментира Чирпанлиев.

Споделяне

Още от България