Германия обмисля нови мерки за сигурност след атентата в Берлин

Томас де Мезиер

Германското правителство предложи поредица от нови мерки за сигурност в отговор на коледната атака на ислямски терорист срещу празничен базар в Берлин миналия месец, при която загинаха 12 души, предаде Ройтерс.

Вътрешният министър Томас де Мезиер формулира някои от идеите си по въпроса, които съответстват на някои от исканията на консервативните съюзници на канцлерката Ангела Меркел от южната провинция Бавария - Християнсоциалния съюз.

Социалдемократите обаче, които също са част от управляващата дясно-лява коалиция, са против някои от тези планове, отбелязва Ройтерс.

Ето част от обмисляните предложения и шансовете те да бъдат въведени.

Централизиране на разузнаването

Де Мезиер предлага централизиране на разузнавателните операции на федерално равнище. В момента всяка от 16-те германски провинции провежда свои собствени операции за събиране на разузнавателни данни. Всякакви промени в тази насока обаче вероятно ще изискват поправки в законите, регламентиращи федералната структура на страната, и провинциите ще се борят да запазят пълномощията си над разузнаването. Бавария категорично заяви, че никога няма да се откаже от контрола над своята разузнавателна агенция.

Централизиране на полицията

Де Мезиер иска да бъде разтоварена федералната полиция от някои несвойствени дейности и тя да поеме водеща роля по въпросите на сигурността. Той постави ударението върху нуждата от по-добра координация при наблюдението на потенциално опасни личности и иска повече правомощия за федералната полиция при общонационални издирвания.

Социалдемократите настояват всички данни от федералните, регионалните и местните органи по сигурността да се комбинират, както и да се увеличи броят на полицаите.

Депортации

Де Мезиер предлага да се създаде център за ускоряване на депортирането на отхвърлените кандидати за убежище. Властите бяха критикувани, че не са депортирали в Тунис берлинския атентатор с камиона Анис Амри, чиято молба за убежище е била отхвърлена. Според министъра трябва да се създадат центрове за временно настаняване на кандидатите с отхвърлени молби до депортирането им, а също да се разреши на властите да задържат хора, смятани за потенциално опасни. Последното се подкрепя от социалдемократите. Някои консерватори пък искат ислямистите, смятани за опасни, да бъдат следени с електронни устройства.

Контрол върху мигрантите

Де Мезиер призовава бързо да бъде приведено в изпълнение споразумението за създаване в ЕС на регистър на влизащите и напускащите Евросъюза. До създаването на този регистър той предлага в крайграничните райони на Германия да бъдат обособени транзитни зони, където влизащите в страната да остават, докато бъдат проверени дали не представляват риск за сигурността. Последното предложение предизвика остри дебати. Баварският ХСС смята тези зони за абсолютно необходими и иска обмен на данни в рамките на ЕС, включително с ДНК профили и пръстови отпечатъци. Социалдемократите обаче са против такива зони, защото според тях главният проблем на Германия са домораслите терористи.

Засилване на видеонаблюдението и използване на ДНК

Предлага се промяна на строгите германски закони, защитаващи правото на личен живот и личните данни. Анкетите сочат, че повечето германци вече подкрепят инсталирането на повече камери за видеонаблюдение на обществени места. Социалдемократите също са съгласни с това. Де Мезиер настоява властите да получат разрешение повече да използват ДНК анализи, както и биометрични анализи чрез разпознаване на лица при издирване на терористи. ХСС също подкрепя тази идея и дори предлага да бъдат наблюдавани юноши от 14-годишна възраст, смятани за податливи на радикализация.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?