Германия одобри по-строги правила за депортиране

Германия одобри по-строги правила за депортиране

Германското правителство одобри спорен законопроект, затягащ правилата за депортиране на отхвърлени кандидати за убежище, съобщи ДПА.

Законодателството, предложено от твърдолинейния вътрешен министър Хорст Зеехофер, има за цел да направи по-трудно избягването на депортация от чужденци, които трябва да напуснат Германия.

Освен всичко друго, то има за цел да улесни задържането на хора за кратък срок, преди да бъдат депортирани.

Зеехофер смята, че разработеното от него предложение е доста по-сполучливо от подобен закон от 2017 г.

Той каза след правителственото заседание, че ефективността на одобрения сега законопроект е "много по-голяма" от тази на предишния. По думите му предишната реформа, приета при неговия предшественик, е "породила повече въпроси, отколкото отговори".

Предвижда се значително по-малко пари от преди да бъдат похарчени за чужденци, които вече са признати за бежанци в друга държава от Европейския съюз.

"Тяхното обслужване е ограничено до билета за връщане, така да се каже", заяви заместник-председателят на парламентарната група на консерваторите Торстен Фрай, който определи това като нещо добро.

Миналата година се провалиха 31 000 депортации от Германия. Основните причини бяха неуредени въпроси със самоличността и липсващи пътни документи.

Промените обаче бяха посрещнати и с критики. Според благотворителни организации затягането на правилата за депортиране застрашава интеграцията и правата на бежанците.

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?