Германия отрече, че ЕС цели да съсипе руската икономика

Германия отхвърли твърдението, че санкциите на Европейския съюз имат за цел да съсипят руската икономика, предаде ДПА.

Засилването им тази седмица, докато руската криза се влошава, е съвпадение, а провалът на мултимилиардната руско-германска газова сделка не се дължи на политическа намеса от Берлин.

"Идеята на това, което правим за Украйна, и на политическия натиск не е да се събори руската икономика", подчерта говорителка на външното министерство. "Целта е да се убеди Русия да промени поведението си."

Обявените вчера санкции на ЕС са подписани отдавна и не са нови "в класическия смисъл", каза тя. Целта им е само "да се запълнят дупките" в съществуващите санкции на ЕС.

Вчера най-голямата химическа компания в света, БАСФ, обяви че отменя споразумението за размяна на активи с руския газов монополист Газпром. "Газпром" щеше да получи голяма част от германската газопреносна мрежа, а БАСФ - дялове в сибирски газови полета.

Говорителка на германското министерство на икономиката подчерта, че това решение е взето от предприятието и че не е оказван политически натиск. В Германия имаше обществено противопоставяне срещу сделката, като критиците казваха, че е стратегическа грешка да се предават ключови активи на страната в момент, когато Берлин е разтревожен от агресивната руска политика.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа