Германия планира забрана на ″късите″ продажби за всички акции

Германското правителство реши да разшири забраната за необезпечени продажби на дългови инструменти, съобщи Ройтерс. Предвижда се забрана на "късите" продажби за акциите на всички компании, търгувани на фондовите борси в страната.

Берлин първоначално забрани късите продажби на акции на десетте най-големи банки и застрахователи в страната, държавни облигации и свързаните към тях застраховки срещу фалит.

Рестрикциите, които трябва да минат на одобрение през двете камари на парламента, са част от кампанията на Берлин за борба с борсовите спекуланти, които, според германското правителство, са в основата на дълговата криза в еврозоната. Очаква се тази и други мерки да бъдат обсъдени на срещата на Г-20 през юли.

Едностранното решение на Берлин за частична забрана на необезпечената търговия "на късо" от миналия месец предизвика трус на финансовите пазари и реакция от страна на някои традиционни партньори на страната.

При късите продажби инвеститорите заемат финансов актив от своя брокер и го продават, залагайки на това, че цената му ще падне. След това го купуват отново, за да го върнат на продавача и да приберат печалбата от разликата при покупко-продажбата.

Забраната на Германия се отнася за "голите" къси продажби, при които продавачите дори не заемат активи, така че залагането е неограничено.

За момента не съществува съгласие между пазарните регулатори на страните от Европейския съюз за налагането на обща забрана по модела на приетите в Германия мерки.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?