Германия праща изтребители и боен кораб в подкрепа на френската операция срещу в Сирия

Германия праща изтребители и боен кораб в подкрепа на френската операция срещу в Сирия

Германия е готова да изпрати изтребители "Торнадо", които да се присъединят съм коалиционните сили в борбата срещу терористичната група "Ислямска държава" (ИД) в Сирия. В коалицията ще се включат и един германски боен кораб, най-малко един самолет цистерна, а също ще се извършва сателитно разузнаване. Това съобщи правителствен източник в Берлин, цитиран от ДПА.

Решенията са били взети на среща на канцлера Ангела Меркел с ключови министри от нейния кабинет. Преди това тя се съгласи на преговорите си с френския президент Франсоа Оланд да предостави военна помощ в международната битка срещу ИД.

Изпращането на германската военна помощ трябва да бъде одобрено от парламента. Не се уточнява кога ще стане гласуването.

Според медийни публикации Париж е поискал изтребителите "Торнадо" да осигурят разузнавателна подкрепа за френската бойна мисия срещу ИД. Тази групировка пое отговорност за кървавите атентати в Париж на 13 ноември, в които загинаха 130 души.
Сред участниците на срещата в Берлин са били министрите на външните работи и на отбраната Франк-Валтер Щайнмайер и Урсула фон дер Лайен.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?