Германия ще настоява Йотингер да остане енергиен еврокомисар

Гюнтер Йотингер

Гюнтер Йотингер трябва да остане комисар по енергетиката, а стабилизиращият пакт за еврото няма да бъде променян, колкото и да се стремят към това социалистите. Това са били основните теми на тайна вечеря в Берлин снощи, в която участваха канцлерът Ангела Меркел и председателите на парламентарни фракции на ХДС от всички 16 провинции, предаде БНР.

 

Политиците са се срещнали в италианския ресторант "Ил пунто” в Берлин, като разговорът им е трябвало да остане встрани от медийното внимание. Няколко медии обаче са забелязали събирането им и в понеделник излязоха със снимки от него.

 

Участници в разговорите, пожелали анонимност, са уточнили, че темата на срещата е било разпределението на важните постове в бъдещата Европейска комисия. Християндемократите са единодушни, че Йотингер трябва да запази поста си. Това означава, че социалдемократите няма да имат свой комисар и това може да доведе до опъване на отношенията между коалиционните партньори. Ако християндемократите отстъпят този пост на тях обаче, това би довело до бунт сред членската им маса.

 

Разговорът на политиците най-вероятно е предизвикан от реплики на социалиста Мартин Шулц, който през изминалата седмица неколкократно спомена, че ще се бори поне за място в Европейската комисия. Политиката за стабилизиране на еврозоната не бива да се променя въпреки заканите на социалисите да сторят това, са решили единодушно още християндемократите.

Споделяне

Още от Европа