Германия започва проби за въвеждане на такси за ТИР-ове по магистралите

От 31 август в Германия започва пробен период за въвеждане на такси за тежкотоварни превозни средства при използване на отсечки от магистралите на страната, съобщиха от немското посолство в България. По време на пробния период, който ще завърши на 1 ноември т.г.,реално няма да бъдат събирани такси, уточниха от посолството.

Законът за събиране на пътните такси за тежкотоварни автомобили в зависимост от изминатото разстояние по аутобаните предвижда такси да плащат само ТИР-овете и камиони с товари, чието тегло заедно с товара надвишава 12 тона. Такси се плащат както от германски, така и от чуждестранни превозвачи. В зависимост от броя на осите и отделяните вредни газове, на базата на средна такса за километър от 12,4 цента, се изчисляват такси между 9 и 14 цента на километър.

От посолството уведомяват, че допълнителна информация по темата може да бъде получена от страницата на посолството в София www.german-embassy.bg ; от страницата на Федералното министерство на транспорта www.bmvbw.de и от фирмата, натоварена със събирането на пътната такса - Тоll-Соllесt /[email protected]/. При нужда от повече информация превозвачите могат да се обърнат директно към фирмата Тоll Соllесt или на [email protected] Възможно е въпросите да бъдат зададени, не задължително на немски език, и на горещата телефонна линия 0049 180 286 5526 или по факса на номер 004930 74077-2221.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?