Германската медийна групировка ВАЦ се изтегли и от Македония

Австрийската компания "Ост холдинг", която е част от германската медийна група "Вестдойче алгемайне цайтунг" (ВАЦ), продаде целия си медиен бизнес в Македония, предадоха местните медии, цитирани от "Капитал". Продажбата е част от стратегията на ВАЦ, обявена през август 2010 г., да се оттегли от медийния пазар в Югоизточна Европа.

Трите вестника с най-голям тираж в Македония - "Дневник", "Вест" и "Утрински весник", както и семейното списание "Теа модерна" и печатницата "Графички център", от сряда са собственост на "Орка холдинг", която подписа договор с досегашния собственик след продължили няколко месеца преговори.

Целият медиен бизнес на ВАЦ в Македония досега беше под шапката на холдинга "Медия принт Македония", който занапред ще бъде част от структурата на "Орка холдинг". Цената на сделката не беше огласена.

Новият собственик "Орка холдинг" обяви, че основна цел в бъдеще ще бъде повишаването на качеството и запазването на стабилна позиция на пазара на трите многотиражни вестника и на списанието. Планирано е и инвестиране в нови новинарски продукти и не само запазване на сегашните кадри, а и увеличаването им с цел да се отговори на съвременния начин на информиране.

ВАЦ стъпи на медийния пазар в Македония през 2003 г. като изкупи трите най-тиражни вестника, а впоследствие попълваше портфолиото си и с други медийни проекти.

Засега не е ясно дали изтеглянето на ВАЦ от района на Балканите ще засегне и бизнеса ѝ в Унгария, Хърватия, Сърбия и Русия, където групата също има собственост във вестници. Както е известно, в края на 2010 г. ВАЦ продаде изданията и печатницата си в България.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?