Германски депутат: Италия има расистко правителство

Германският евродепутат, чийто сблъсък с италианския премиер отключи дипломатически скандал, нарече италианското правителство "расистко".

След нападка от страна на Мартин Шулц в Европарламента в началото на този месец, премиерът Силвио Берлускони му каза, че той могъл да играе ролята на надзирател в нацистки концлагер. Случилото предизвика вълна от взаимни обиди между политиците и медиите на двете страни.

В интервю за германската телевизия Икс Икс Пе. Шулц отново даде нов тласък на позатихналия скандал с изявлението си, че италианското правителство е расистко. Посочи, че е стигнал до този извод въз основа на "съмнителната" политика на кабинета на премиера Силвио Берлускони в сферата на правосъдието и след коментарите на италианския министър на институционните реформи и федерализма Умберто Боси.

По-късно той потвърди изявленията си, но отбеляза, че не е нарекъл Берлускони расист. По думите му той е имал предвид Боси, който миналият месец заяви, че италианските военноморски сили трябва да стрелят по лодките с нелегални имигранти, опитващи се да достигнат до италианските брегове. Берлускони трябва да уволни Боси, каза Шулц.

Последният скандал между двете държави избухна след като италианският министър на туризма Стефано Стефани описа германските туристи като "руси свърхнационалисти" и германският канцлер Шрьодер отмени лятната си ваканция в Италия.

Стефани беше принуден да подаде оставка в края на миналата седмица заради опасенията на италианците, че хиляди германски туристи могат да се присъединят към бойкота на канцлера си. Стефани каза, че нямал предвид всички германци, а само "такива като господин Шулц". Стефани, както и Умберто Боси, е член на Северната лига - коалиционен партньор в италианския кабинет.

Шулц изтъкна, че критикува това италианското правителство, а не самата Италия. За деветте години като член на Европейския парламент аз станах възторжен почитател на италианските политици, от които Европа може да научи много, подчерта евродепутатът.

Споделяне

Още от Свят