Германски дипломат: Българската перверзия, наречена правова държава

Германски дипломат: Българската перверзия, наречена правова държава
В предизборната кампания се открои българската перверзия, наречена правова държава. Това коментира германският дипломат Клаус Шрамайер в статия "Българските избори за ЕП и НС - футболен мач или ръгби?", предоставена на Дойче веле.

Авторът е дългогодишен консул в България и посланик в Македония.

Той коментира, че БСП и ДПС са се опитвали по всякакви начини да предотвратят успешно участие в изборите на Синята коалиция - чрез промяна на изборния закон, чрез упражняване на натиск върху съда, сметната палата и изборните комисии.

По повод бруталната злоупотреба с власт Клаус Шрамайер цитира политолога Огнян Минчев, според който при едно ново управление на БСП и ДПС вече щеше да става въпрос за "открита диктатура". Всички предпоставки за това били налице - всевластна политическа полиция в лицето на ДАНС, откритото крадене на държавна собственост от страна на господстващия криминален елит, смачкването на опозицията, цензурата на електронните медии, трескавата подготовка за фалшификация на идващите избори, създаването на политически марионетки.

"Очаква ни Молдова № 2. Дори на Европейската комисия ще ѝ бъде трудно да изкара средния българин от летаргията," продължава Огнян Минчев.

Но въпреки масовото купуване на гласове и натиск от страна на бизнес средите, високата избирателна активност даде почти пълно мнозинство на партия ГЕРБ, която свали от власт тройната коалиция.

Сегашният избор не беше ирационален като този на царя, пише Клаус Шрамайер. Бойко Борисов е до голяма степен познат на българина. Той е в светлината на прожекторите от много време, а неясното му минало все още не е създало проблем. Освен това Борисов е човек, който, както казва Иван Кръстев, не е "нито от ляво, нито от дясно, а отдолу", един човек от народа.

Клаус Шрамайер определя вота на българите като избор на "по-малкото зло" измежду многото лоши алтернативи. Този вот, както често през последните 20 години, беше със сигурност протестен вот, пише той - протест срещу безправието, срещу корупцията, срещу олигархията, номенклатурата и престъпниците, но най-вече вот срещу арогантността и цинизма на властимащите.

ЕК трябва да подкрепи Борисов, но той да покаже, че заслужава

Бойко Борисов е изправен изправен пред много проблеми - срината икономика, множество кадри, останали от предишното управление, организирана престъпност, неработещ съд, мутри.

Проблематичен е и етническият проблем. Доган вече оповести бъдещо въстание. Неблагоразположена е и турската преса. От една страна заради изказванията на Борисов относно "Възродителния процес" и от друга - заради подкрепящите го анти-турски партии "Атака" и РЗС. Без ДПС в управлението подкрепата на кандидатура на Турция за ЕС също ще бъде по-малка.

Във външната политика се очаква и допълнително охладняване на отношенията с Русия. В руския печат вече се осъжда поведението на Борисов по отношение на енергийни проекти - след "Набуко", "Южен поток" вече не е на дневен ред. "Бургас-Александруполис" се сблъсква с екологични проблеми, а за АЕЦ "Белене" няма средства. За това си има и обяснение: "Двете студени януарски седмици охладиха приятелството."

"Ако Борисов има успех, новата България би могла да има лечебно въздействие върху стабилността на южните Балкани. За това е важно той да получи подкрепата на ЕС, най-вече на ЕК. Предпоставка за това обаче е да има реални знаци, че такова доверие е оправдано", посочва авторът.

Споделяне

Още от България