Германски град не може да си намери кмет

Местните избори в германския град Констанц са насрочени за 1 юли, но досега нито един кандидат не се е появил за кметския пост в очарователния средновековен град, разположен на южния бряг на Боденското езеро, пише в броя си от петък в. "Фигаро", цитиран от БТА.

На хартия постът е доста привлекателен: заплата от 10 хиляди евро, служебно жилище в старинната сграда на кметството, датираща от 16-и век. Освен това този спокоен университетски град с 84 хиляди жители е разположен в Баден Вюртенберг, една от най-проспериращите провинции в Германия, отбелязва вестникът.

"Никой ли не иска да стане кмет на Констанц?", тревожи се местният печат три месеца преди изборите и няколко седмици преди края на срока за подаване на кандидатури. В отчаянието си зелените, които управляват града, пуснаха обява за намиране на кандидат в алтернативния вестник ТАЗ и местния "Зюдкуриер".

Този необичаен метод вече проработи успешно през 1996 година. Благодарение на подобна обява зелените откриха настоящия кмет Хорст Франк, първия еколог, поел ръководството на германски град. Сега обаче 63-годишният кмет няма да се кандидатира за трети мандат, за да се посвети на семейството си.

Евентуалният кандидат на Християн-демократическия съюз (ХДС), партията на канцлера Ангела Меркел, Андреас Ренер, до неотдавна беше сочен за фаворит в Констанц. Бившият министър по социалните въпроси в регионалното правителство предпочете да опита късмета си на местните избори в Щутгарт, столицата на провинцията, но беше разгромен и сега отказва да се кандидатира в Констанц, страхувайки се от нова загуба.

Социалдемократите се опитват да убедят кмета на съседна община да напусне поста си, за да участва в изборната надпревара в Констанц, но засега не успяват. Няма и независими кандидати за кметския стол. Бившият главен редактор на "Зюдкуриер", който по някое време беше спряган за поста, сега заявява, че предпочита да се посвети на ръководството на градските музеи.

Липсва всякакво рационално обяснение на мистериозния политически вакуум в Констанц, отбелязва "Фигаро". Освен това, че градът изглежда твърде малък за големите политически амбиции и твърде голям за политици, предпочитащи скромни отговорности.

Дори Пиратската партия, новата политическа формация, която печели все по-голяма популярност в Германия, не желае това избирателно съкровище, заключава вестникът.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?