Германски крайнодесен депутат може да се окаже контролиран от Русия

Маркус Фронмайер

Маркус Фронмайер, депутат в Бундестага от крайнодясната партия Алтернатива за Германия (АзГ) от септември 2017 г., може да се окаже "напълно контролиран" от Русия, предаде Би Би Си.

Би Би Си е направила разследване заедно с германските медии "Шпигел" и Цет Де Еф и италианския вестник "Република" въз основа на руски документи от април 2017 г., когато Фронмайер е бил кандидат за депутат. Документите са предоставен от "Досие център" - организация, финансирана от бившия руски олигарх Михаил Ходорковски, която проследява опитите на Кремъл за оказване на влияние над политици в чужбина.

Един от тези документи, написан на руски, съдържа стратегия за оказване на влияние над общественото мнение и политиците в ЕС по въпроси като Крим, Украйна и санкциите на ЕС срещу Русия.

В края на текста се посочва името на кандидата за депутат в Бундестага Маркус Фронмайер: "Шансове да бъде избран в Бундестага - високи. Необходима е подкрепа за предизборната кампания. Резултат - ще имаме наш абсолютно контролиран депутат в Бундестага".

Фронмайер често се е изказвал против санкциите на Европейския съюз срещу Русия, пътувал е до Крим, анексиран от Русия през 2014 г., както и в контролираната от бунтовници Източна Украйна, отбелязва Би Би Си.

Депутатът от АзГ заяви пред Би Би Си, че не знае нищо за руските документи и че никога не е бил контролиран от трета страна.

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?