Германските социалдемократи започват преговори за съвместно управление с Меркел

Мартин Шулц иска Европейски съединени щати до 2025 г.

Германските социалдемократи започват преговори за съвместно управление с Меркел

Германските социалдемократи дадоха мандат на лидера си Мартин Шулц да започне преговори с консерваторите на Ангела Меркел за съставяне на ново правителство, след като опитът на канцлера за нов кабинет със "Свободните демократи" и "Зелените" след изборите през септември се провали.

Лидерите на Християндемократическия съюз (ХДС), на Християнсоциалния съюз (ХСС) и на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) ще се съберат в сряда, 13 декември, в Берлин, за да обсъдят възможно създаване на "широка коалиция", предаде ДПА.

В предварителните консултации ще участват канцлерът и лидер на ХДС Ангела Меркел, председателят на ГСДП Мартин Шулц, лидерът на ХСС Хорст Зеехофер и ръководителите на парламентарните групи на партиите в Бундестага - Фолкер Каудер, Андреа Налес и Александър Добринт. Според ДПА страните ще набележат график на бъдещите срещи.

Германия е на прага на остра политическа криза, след като миналия месец се провалиха коалиционните преговори между блока ХДС/ХСС и Свободната демократическа партия и Съюз 90/Зелени. Възможните варианти сега са създаване на широка коалиция, каквато управляваше страната в периода 2005-2009 г. и 2013-2017 г., съставяне на правителство на малцинството или предсрочни избори.

 

Първоначално Шулц изключи възможността да участват отново в управлението, но промени позицията си след намесата на президента Франк-Валтер Щайнмайер в "името на стабилността на Германия".

Шулц се отправя към преговорите с консерваторите с амбициозен план за реформиране на Европейския съюз и еврозоната.

"Ако искаме Европа да е неизменно силна, то е наша грижа тя да е в състояние да действа и хората да го усетят. Европа е нашата застраховка живот", каза Шулц в 76-минутна емоционална реч пред делегатите на партийния конгрес. Той призова за по-тясна интеграция в Европейския съюз с цел да се постигне идеята за Европейски съединени щати до 2025 г., предадоха световните агенции.

Лидерът на социалдемократите се извини за загубата на парламентарните избори. "Не е лесно да си изправен тук след една такава година. Аз нося отговорността за исторически най-слабия изборен резултат на парламентарни избори. Моля за извинение. Най-големият ни проблем е, че загубихме облика си. Длъжни сме отново да се обърнем с лице към хората и да ги убедим, че ГСДП е тяхната политическа сила, която защитава интересите им", каза Шулц пред делегатите.

"Искам да възобновим живия дебат в ГСДП. Партията ни трябва да е политическата сила на куража. Да престанем да се взираме само в резултати от социологически проучвания. За сегашното състояние на ГСДП отговорност не носи нито Ангела Меркел, нито голямата коалиция. Отговорността е еднствено на ГСДП", каза от трибуната на конгреса Шулц.

Оневинявайки Меркел и голямата коалиция, де факто Шулц опроверга свои съпартийци, че ГСДП се е сринала, защото на два пъти е участвала в широка коалиция с десницата – от 2005 до 2009 г. и от 2013 до изборите тази година.

Шулц се обяви и за единна и силна Европа, за да се гарантира бъдещето на континента по пътя на образователна революция в дигиталната ера, на опазване на природната среда и климата, както и за сигурни социални мрежи. Той призова да се ограничи влиянието на големите концерни, което може да стане само при една силна Европа.

По думите му всичко това би довело до създаването на Европейски съединени щати до 2025 г. с нов, общ конституционен договор. Той трябва да създаде федерална Европа, която да може да действа заедно в области като вътрешна и външна сигурност, данъчни и валутни въпроси, бежанци и международно развитие.

"Този конституционен договор трябва да бъде представен във всички държави членки и тези, които не са съгласни, автоматично трябва да отпаднат от ЕС", заяви Шулц.

По думите му европейските ценности са системно подкопавани в Полша и Европа не може да направи нищо по въпроса. Според него Унгария също все повече се отдалечава от блока, включително чрез големите сделки с Китай.

"Не трябва да управляваме на всяка цена. Но не трябва и да отказваме да управляваме при всякакви обстоятелства", подчерта Шулц.

По думите му социалдемократите трябва да започнат проучвателни разговори с консервативния блок непредубедено, да видят какви политики може да прокара партията и да оставят всички опции за управление на масата на преговори. "Съдържанието е важно, а не формата", подчерта Шулц.

Държавата ни трябва да стане по-силна и затова е необходима Социалдемократическата партия, допълни той.

По думите на Шулц е необходимо да се инвестира в бюджет на еврозоната, вместо вниманието да се фокусира върху икономиите, каквато политика следваше досега Меркел.

"Нашият континент не може да си позволи да има още четири години германска политика в Европа в стила на Волфганг Шойбле", каза Шулц, имайки предвид бившия финансов министър на страната, който стана известен с исканията си за икономии.

Заемайки страната на френския президент Еманюел Макрон и най-новите предложения на Европейската комисия, социалистът добави, че "се нуждаем от европейски финансов министър, който да прекрати състезанието кой ще предложи по-ниски данъци и как да се избегне плащането на данъци, трябва ни европейска рамка за минимална заплата, която да прекрати дъмпинга при заплащането".

За енергетиката и защитата на околната среда Шулц каза, че Германия трябва да намери начин да прекрати добива на лигнитни въглища, но без от това да пострадат определени райони и хората да си изгубят работата. "Истината е, че искаме да постигне климатичните цели и ще работим за спиране на производството на енергия от лигнитни въглища. Но това няма да става за сметка на сигурността на енергоснабдяването и определено не за сметка наработниците. Да, това ще изисква милиарди евро инвестиции в електропреносна мрежа и субсидиране на тези райони", каза Шулц.

Споделяне

Още от Европа