Германският бизнес: Твърдият Брекзит ще е катастрофа и от двете страни на Ламанша

Шефът на Германската промишлена асоциация (BDI) Дитер Кемпф

Излизането на Великобритания от ЕС без споразумение ще има катастрофални последици за компаниите и работниците във Великобритания и Европа, каза шефът на Германската промишлена асоциация (BDI) Дитер Кемпф, цитиран от Ройтерс.

Британският премиер Тереза Мей се бори да защити проектоспоразумението, договорено с ЕС, но опозиция вътре и извън нейната партия засилва вероятността от Брекзит без споразумение и дори нов референдум, отбелязва агенцията.

Дитер Кемпф каза пред германската медийна група Функе, че липсата на споразумение ще удари особено силно автомобилния, аерокосмическия, химическия, фармацевтичния, инженерния и електротехническия сектор. Банковият и туристическият сектор също ще бъдат засегнати.

"Твърдият Брекзит би бил катастрофален", заяви Кемпф, като допълни, че германските фирми трябва да се подготвят за излизане на Великобритания от ЕС без сделка. Ще създаде огромни затруднения за десетки хиляди компании и стотици хиляди работници от двете страни на Ламанша, каза той.

Според опонентите на проектоспоразумението, което трябва да бъде одобрено от британския парламент, то оставя прекалено много правомощия на Евросъюза, а същевременно лишава Великобритания от правото да участва в създаването на правилата.

Кемпф каза, че германската промишленост и правителство трябва да се готвят за засилване на несигурността през идните месеци.

Призовавам депутатите в британския парламент да съзнаят отговорността си, каза той.

"Топката е в полето на Лондон (...) Нови преговори не са отговорът," допълни Кемпф.

Споделяне

Още от Европа