Германският член на МОК призова Славков да се оттегли

Президентът на германския спортен съюз и член на Международния олимпийски комитет Манфред фон Рихтхофен поиска оставката на Иван Славков от МОК заради дискредитирането му по време на разследването на ББС за корупцията в олимпийското движение. В същото време руснакът Виталий Смирнов, който е вицепрезидент на МОК, обвини английската медия че е огласила скандала точно преди началото на олимпиадата в Атина и заплаши, че това може да коства домакинството на Лондон през 2012 година.

Снощи тв канала ББС1 излъчи пълното разследване на програмата "Панорама", документирала съгласие от страна на Иван Славков да преговаря за евентуален подкуп за домакинството на Лондон на летните Олимпийски игри през 2012 година. Срещата на разследващите журналисти под прикритието на мними бизнесмени с шефа на българския олимпийски комитет и член на МОК Славков е осигурена с посредничеството на лобиста Горан Такач.

Филмът на "Панорама" предизвика остри реакции в Германия, предава днес ББС. Президентът на германския спортен съюз и член на МОК Манфред фон Рихтхофен заяви възмутен по повод на Славков: "...който и преди е бил заподозрян в подобна несъвместима с целите на МОК подкупност и сега отново дискредитира МОК, няма какво повече да търси в това ръководство и аз се надявам, че президентът на МОК Рох ще реагира подобаващо.

Корупционният скандал с българския футболен бос и член на МОК Славков и неговия агент Такач зае водещите новини на всички германски телевизионни програми късно снощи, които не спестиха остротата на заглавията и коментарите: "Мръсни пари", "Скандал заради подкуп разтърсва МОК".

Разтърсващ за Славков и България е и коментарът на телевизия RTL: "българинът, протеже на Самаранч, който едва се отърва от подозренията, че е бил купен за Солт лейк сити, сега влезе в капана с двата крака.

Шефът на МОК разпореди разследване

След излъчването на филма на ББС, Международният олимпийски комитет официално започна разследване за корупция сред своите членове.

В сряда вечерта в Атина президентът на МОК Жак Рох заяви, че МОК ще предприеме необходимите действия, за да проучи обвиненията на телевизия ББС за корупция сред членовете му. Изявлението на Рох беше преди самото излъчване на предаването.

"Не знаем подробности, тъй като предаването ще бъде излъчено тази вечер. Комисията по етика, разбира се, ще го гледа и МОК ще вземе необходимите мерки", каза Жак Рох при пристигането си в столицата на летните олимпийски игри 2004, които започват след дни.

Вицепрезидентът на МОК Смирнов обвини ББС

В интервю за РИА Новости вицепрезидентът на МОК Виталий Смирнов заяви, че ББС не е трябвало да прави публично достояние скандала за корупция точно в навечерието на Олимпиадата в Атина.

Ако телевизия ББС е събирала материали за корупция цяла година, не беше задължително да огласи резултатите от своето разследване точно сега, каза Смирнов. Предстои ни голям празник, наближава олимпиадата в Атина и не бих искал той да бъде помрачен, добави той.

Вицепрезидентът на олимпийския комитет заплаши, че "действията на тази група журналисти няма да доведат до успех на Лондон в борбата за домакинството на игрите през 2012 година". Смирнов все пак се надявал, че действията на британските разследващи журналисти са били продиктувани от добри намерения.

В отговор на въпрос дали е възможно да са били дадени пари на президента на БОК Иван Славков, Смирнов каза, че "няма нищо невъзможно в това", макар че не е запознат с подробности. Той обаче посочва, че по негови данни българската страна отрича да е замесена в скандала и ще съди медиите, разпространили тази информация.

Самият Смирнов също бе забъркан в скандала като ключов аргумент на оправдателната версия на посредника Такач и Иван Славков, че се съгласили на срещата за да разобличат онези, които се опитват да корумпират МОК. Според сърбина, вицепрезидентът на МОК предварително бил информиран за техните намерения. Смирнов обаче се разграничи от постановката, заявявайки пред Канал 3, че е посъветвал българския си колега от МОК и лобиста да се обърнат директно към комисията по етика на олимпийския комитет и да откажат срещата.

Споделяне

Още от България