Германският финансов министър поиска ЕС да има обща армия

Волфганг Шойбле

ЕС трябва да се стреми към създаване на общоевропейска армия, каза германският министър на финансите Волфганг Шойбле в интервю за “Бил дам зонтаг“, цитирано от БГНЕС.

Според него това е наложително заради множеството конфликти край границите на съюза и увеличените миграционните потоци. Той допълни, че тези процеси изискват увеличаване на разходите за отбрана, което налага и създаването на обща европейска армия. Шойбле коментира, че единната армия би позволила 28-те държави членки да използват много по-ефективно средствата си за отбрана.

Той подчертава, че ЕС трябва активно да съдейства за стабилизиране на положението в Близкия изток и Африка, а освен това трябва да укрепи външните си граници, което е "общоевропейска задача".

Германският министър смята, че всички страни членки по границите на ЕС трябва да бъдат подпомогнати в охраната на границите. В същото време той упреква Гърция, че "години наред на спазва Дъблинските споразумения" и "прехвърля на други вината за собствените си проблеми" с границите.

Волфганг Шойбле допълва, че източноевропейските страни трябва също да приемат мигранти, "макар и по-малко, отколкото Германия".

Споделяне

Още от Европа

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?