Германският съд постанови, че социални помощи се полагат на всички граждани на ЕС

Германският съд постанови, че социални помощи се полагат на всички граждани на ЕС

Граждани на страни членки на ЕС, които живеят или търсят работа в Германия, не могат трайно да бъдат изключвани от системата за социално подпомагане.

Това постанови германският съд по социални дела, предаде БГНЕС. Така магистратите потвърждават решение от декември 2015 г., според което всеки гражданин на ЕС, дори и без работа, има право 6 месеца да получава социални помощи.

Според германската конституция властите трябва да осигурят на всеки, включително и на чужденците, жизнен минимум, ако живеят продължително време в страната.

Това съдебно решение разтревожи общините, които финансират социалните помощи в Германия. Те се опасяват, че това ще привлече граждани на ЕС от страни с по-нисък стандарт на живот като Румъния и България. Германия приема най-голям брой граждани на ЕС.

Опасявайки се, че системата за социално подпомагане няма да издържи, Берлин реши да втвърди условията за достъп за тези граждани. Така в края на 2016 г. Германия прие серия от мерки, които предвиждат хора, които живеят в страната, но не работят, да нямат право на социални помощи, преди да навършат пет години легален престой в Германия.

Хората, които тази мярка засяга имат право да поискат временна помощ максимум за 1 месец до отпътуването им.

Решението на съда е по случай с полякиня и българка. То потвърждава решение от декември 2015 г., което пък определя като противоконституционно пълното лишаване от социални помощи на граждани от ЕС.

Споделяне

Още от Европа