Германският външен министър отказа да изключи участие на Берлин в ответни удари срещу Сирия

Хайко Маас

Германският външен министър Хайко Маас отказа да изключи участие на страната си в удари по Сирия ако правителството в Дамаск използа химическо оръжиие срещу бунтовниците в провинция Идлиб, но увери, че Берлин ще вземе "самостоятелно решение", съобщи ДПА.

Ответните удари са тема на разгорещен дебат в Германия от понеделник, когато в. "Билд" съобщи, че министерството на отбраната проучва молба на САЩ за участие на Бундесвера в евентуални военни действия в Сирия, отбелязва агенцията.

"Ние ще вземем самостоятелно решение съобразно основните принципи на германската конституция и, разбира се, на международното право", заяви Маас пред ДПА.

Той каза, че Берлин още не е получил официална молба от Вашингтон. "Конкретна молба може да бъде отправена само когато е използван отровен газ и когато други страни са решили да отговорят с военна сила", заяви външният министър.

"Дотогава ние сме съсредоточени на политическия диалог за предотвратяване на хуманитарна криза", добави той.

Германия не взе участие в съвместните въздушни удари на САЩ, Франция и Великобритания срещу Сирия през април, нанесени след като сирийската армия уби десетки хора при химическо нападение в град Дума близо до столицата Дамаск, припомня агенцията.

На фона на съобщения, че силите на сирийския президент Башар Асад подготвят още една химическа атака, този път срещу Идлиб, Белият дом предупреди миналата седмица, че САЩ и съюзниците им ще дадат "бърз и адекватен отговор" ако бъде извършено такова нападение.

Споделяне

Още от Свят