Германският външен министър приветства призива на Макрон за "европейски ренесанс"

Еманюел Макрон

Германският външен министър Хайко Маас приветства призива на френския президент Еманюел Макрон за дълбоки реформи в Европейския съюз в навечерието на евроизборите през май, предаде ДПА.

"Отговорен дебат за това как виждаме бъдещето на Европа е добро нещо за европейската демокрация, особено преди европейските избори", каза Маас в интервю, публикувано в сряда в германския в. "Тагесшпигел".

"Еманюел Макрон дава (на дебата) ценен импулс", добави той.

Макрон вчера призова за "европейски ренесанс" и предупреди за опасността от национализъм в послание, публикувано във всичките 28 страни членки на ЕС.

Той призова блокът да създаде няколко нови агенции, включително такива, които ще помагат за опазване на околната среда, ще предотвратяват кибератаки срещу изборния процес в страните от ЕС и ще защитават външните граници на блока.

Много от идеите на Макрон не са нови и Маас посочи, че Германия и Франция вече са работили заедно върху някои от неговите предложения.

"Сещам се също и за други идеи като запазване на европейската солидарност и върховенството на закона", каза Маас, и добави: "Подобен дебат, разбира се, ще предизвика противоречиви реакции".

"Нека най-после го подкрепим"

"Това е тласъкът, който всички проевропейци очакваха", написа в Туитър Франциска Брантнер, депутатка в Бундестага, член на германската партия на Зелените, цитирана от Франс прес. "Това е последната възможност за (германската канцлерка Ангела Меркел) да покаже, че е готова да поеме риска за европейско сближаване".

За германския вицеканцлер и министър на финансите Олаф Шолц, "Еманюел Макрон изпрати решителен сигнал за сближаване в Европа". "Мисля, че има право: не скептицизмът, а доверието трябва да ръководи нашите действия", заяви Шолц.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер очаквано приветства, чрез своя говорител, "значимия принос към европейския дебат" на президента Макрон, "както и твърдия му ангажимент за разпознаване и отговор на европейските предизвикателства".

За Мартин Шулц, бивш председател на Германската социалдемократическа партия, и бивш кандидат за германски канцлер през 2017 г., "Европа е на кръстопът в съществуването си и всеки, който иска Европа да оцелее и да остане силна в дългосрочен план, трябва да действа сега".

"Макрон рискува много. Ако се провали в смелата си европейска политика, може и цяла Европа да се провали", добавя той. "Нека най-после го подкрепим. Да бъдем заедно с него двигател за Европа на висотата на неговите изисквания".

Необичаен ход

Като се обърна пряко към "гражданите на Европа", през главите на техните лидери и представители, френският президент Еманюел Макрон поиска с този необичаен ход да се представи като радетел за проевропейския лагер, подчертават анализатори и политически лидери, цитирани от Франс прес.

Статията на ръководителя на френската държава, озаглавена "За европейско възраждане" и публикувана едновременно в 28-те страни от ЕС, започва с тези думи: "Позволявам си да се обърна пряко към вас, защото се налага".

"Не виждам такъв прецедент в историята на Европейския съюз", уверява пред АФП Кристиан Льокен, преподавател в парижкия университет "Сианс По", специалист по европейските въпроси. "Декларацията на Шуман от 9 май 1950 г. беше към правителствата на европейските държави. Тя също започва с: граждани на Европа".

"Това означава: има европейско политическо пространство, в това политическо пространство на изборите за Европейски парламент ще има сблъсък между два лагера: този на желаещите повече Европа и този на онези, които ненавиждат Европа. Макрон казва: Имам амбицията да водя лагера на тези, които желаят повече Европа", добавя той.

"Има една много класическа линия, това е френският универсализъм: Франция говори на света", добавя той. "Президентът Макрон има определена аура сред всички тези, които днес са разтревожени за бъдещето на Европа. И това може да привлече вниманието на мнозина. Но отвъд това, дали средният чешки или португалски гражданин наистина ще обърне внимание? Не зная", заключава Кристиан Льокен.

В изказване вчера в Националното събрание, министърът по европейските въпроси Натали Лоазо потвърди, че ходът на Макрон да се обърне към всички европейски граждани от 28-те страни от ЕС, е "без прецедент".

Той направи това, "защото живеем в безпрецедентен момент", добави тя. "Обединеното кралство ще напусне ЕС, навсякъде националистите се надигат, това е ясен резултат от недостатъчност на ЕС, която президентът на Републиката изтъква. Някои изглежда се примиряват с това, но ние - не".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа