Германското контрараузнаване предупреди за заплаха от ислямисти, идващи от Северен Кавказ

Германското контрараузнаване предупреди за заплаха от ислямисти, идващи от Северен Кавказ

Ръководителят на Федералната служба за защита на конституцията Ханс-Георг Маасен предупреди германците за нарастваща заплаха от ислямисти, идващи от Северен Кавказ, съобщи информационният уебсайт Нюзру.

"Радикално настроени жители на Северен Кавказ участваха в чеченската война в своята родина, а в момента активно участват в бойни действия в Сирия и Ирак", каза Маасен.

Той също така заяви, че е констатирано увеличение на броя на салафитите в Германия.

По думите му екстремистите от Северен Кавказ се отличават с повишена склонност към насилие и използване на оръжия, а също с познания по бойни изкуства. Според него те представляват потенциална опасност, която изисква особено внимание от силите за сигурност в Германия.

Маасен заяви, че ислямистите, идващи от Северен Кавказ, живеят главно в Източна Германия. Те са концентрирани в провинциите Бранденбург и Берлин, а също Северен Рейн-Вестфалия, Хамбург и Бремен.

Миналата година германските служби за сигурност са проверявали информация, че група чеченци от Бремен са участвали във военни действия на страната на терористичната групировка "Ислямска държава". Тогава беше съобщено, че в Германия има близо 700 души, смятани за потенциална заплаха като ислямисти.

Миналата година германската преса писа, че в Германия значително нараства броят на бежанците, идващи от Русия, а от тях 82 процента са чеченци. Според информациите германските власти не бързали да дават убежище на чеченци, защото те имали репутация на агресивни и склонни към насилие бежанци. Германските служби за сигурност също така не изключвали възможността някои чеченци да се окажат радикално настроени салафити.

Според германското контраразузнаване привърженици на радикалния ислям от руските републики Чечения, Дагестан и Ингушетия се занимават с екстремистка дейност в Германия, но нямат организирана структура в страната. По оценка на властите в Германия има около 1000 ислямисти от Северен Кавказ.

Маасен каза, че в момента в Германия броят на салафитите е нараснал до "рекорден максимум", което според него свидетелства за това, че "се запазва привлекателността на салафитската идеология".

По данни на контраразузнаването през последните 12 месеца броят на салафитите в Германия се е увеличил от 9700 на 10 800.

Германските служби за сигурност също така са констатирали увеличаване на вербуването на жени. Според властите това става главно чрез сайтове за запознанства и в социалните мрежи. 

Споделяне

Още от Свят