Германското правителство потвърди за споразумения с американските тайни служби

Германското правителство потвърди, че има сключени споразумения с американските тайни служби, предаде електронното издание на германският в. "Райнишен пост", цитирано от БТА във вторник.

Тези споразумения са секретни, но отговарят на германското "право и закон", посочи правителствения говорител Щефен Зайберт, цитиран от в. "Франкфуртер алгемайне".

Германската разузнавателна служба "отдавна" работи с Агенцията за национална сигурност (АНС), отбеляза той.

Германската опозиция призова канцлера Ангела Меркел да обясни какво знае за участието на Германия в тайния американски проект за подслушване, съобщи ДПА.

"В светлината на най-новите медийни инфомации, по-настойчиво от всякога трябва да бъде повдигнат въпросът какво са знаели разузнавателните служби и особено канцлерството за подслушването", заяви лидерът на социалдемократите Пеер Щайнбрюк, който е основен противник на Меркел в предстоящите избори.

Шпионите от АНС "работят ръка за ръка с германците и повечето други западни държави", казва бившият служител на ЦРУ Едуард Сноудън, интервюиран от американския експерт по криптография Джейкъб Апълбаум и Лора Пойтрас, режисьор на документални филми.

По повод сътрудничеството между АНС и германските тайни служби, например, Сноудън заявява, че АНС е осигурявала на германците "инструменти за анализ", по-специално на данните от Близкия изток, минавали през Германия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?