Германското разузнаване проучва връзки между Русия и крайнодесни партии

Германското разузнаване проучва връзки между Русия и крайнодесни партии

Германското вътрешно разузнаване проучва връзки на Русия с крайнодесни партии, включително антиимигрантската "Алтернатива за Германия", предаде Ройтерс, като се позова на германски медии.

Федералната служба за защита на конституцията е взела решението на среща с представители на регионалните си клонове тази седмица, съобщи вестникарската група Ер Ен Де, която се позова на източници от разузнаването.

Това става на фона на опасения, че Русия може да се опита да окаже влияние върху европейските избори през май и върху три регионални вота в източни германски провинции тази година.

Службите за вътрешна сигурност са решили на среща в Потсдам да създадат група от експерти от федералната служба и от източни провинции и Берлин, която да проучи въпроса в идните месеци.

Според източници от службите за сигурност Москва разглежда крайнодесните партии като възможни съюзници в стремежа ѝ да дестабилизира Запада.

През 2017 г. тогавашният лидер на "Алтернатива за Германия" Фрауке Петри се срещна с руски служители при посещение в Москва преди парламентарните избори в Германия, включително с ултранационалистически съюзник на руския президент Владимир Путин.

Това посещение е било обсъдено на срещата в Потсдам. Служителите на разузнаването като цяло смятат, че "Алтернатива за Германия" има "минимален и ограничен контакт" с Русия.

Федералната разузнавателна служба - външното разузнаване на Германия, разглежда европейските избори като "добра възможност за Русия допълнително да дестабилизира Запада и да използва националните проблеми по целенасочен начин", съобщава Ер Ен Де.

Споделяне

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?