Гешев посъветва злорадите си противници да се захванат с нещо друго

Иван Гешев и Сотир Цацаров

Всеки, който очаква, че единственият кандидат за главен прокурор Иван Гешев, може да бъде провален от собствената си работа, ще се разочарова и по-добре да се захване с нещо друго. Това посъветва почти сигурният приемник на Сотир Цацаров в понеделник.

Гешев присъства на заседание на комисия по атестиране към прокурорската колегия, която трябваше да обсъди и приеме доклад за кандидатурата му като част от цялостната процедура по избор.

С пълно единодушие

Обсъждане нямаше. След половинчасово четене на постиженията на Гешев като прокурор, докладът бе приет с пълно единодушие, както се случва с всичко около кандидатурата му. Прокурорската колегия я издигна единодушно и от месеци членовете на съвета са монолитни в защитата ѝ.

Докладът бе прочетен от председателката на комисията Даниела Машева. Тя изреди множеството становища в подкрепа на кандидата – от прокуратури по места, от следователи, полицаи и от ДАНС. В края на изказването си спомена бегло и няколко отрицателни мнения – на неправителствени организации, съдия и адвокати.

След като завърши, тя даде думата за въпроси към кандидата и становища. Такива нямаше. Само едно предложение – да се гласува.

Преди процедурата да завърши Гешев реши да каже няколко думи. Той благодари за подкрепата на колегите, дори и на критиците си с аргумента, че: "истината може да бъде установена само чрез излагане на различни гледни точки". Веднага след това обаче добави:

"Тези, които очакват компроментиране на процедурата чрез резултатите ми като редови прокурор, най-вероятно ще останат разочаровани и ги съветвам да се насочат към други сегменти от своята дейност".

Без обсъждане, само на база на доклада, комисията набързо установи, че Гешев притежава нужните качества да стане главен прокурор и одобри документа. Формално кандидатурата трябва да получи още едно "да" от друга комисия към прокурорската колегия – по професионална етика. Тя ще заседава във вторник и не се очакват никакви изненади.

След това комисиите ще трябва да изготвят доклади, които ще бъдат обсъдени на 9 октомври от цялата колегия. На базата на проведено гласуване ще се определи и допустимостта на предложената кандидатура.

В Конституцията си го пише

Президентът Румен Радев не отговори категорично дали би върнал кандидатурата на Гешев за ново гласуване, ако той бъде избран от Висшия съдебен съвет след малко повече от месец. Очакванията са, че настоящият зам.-главен прокурор ще събере нужните гласове. По закон държавният глава може да върне веднъж избрания кандидат. При повторен вот обаче е задължен да издаде указа за назначаването му.

Попитан в понеделник дали ще одобри избора, Радев заяви само: "Конституцията ясно показва кога и как се произнася президентът".

Споделяне

Още по темата

Още от България