ГИ "Справедливост" предлага мажоритарен вот и пряк избор на съдии

Неправителствената организация Гражданска инициатива "Справедливост" ще изпрати декларация до председателите на основните институции в България с две основни искания в сегашната политическа система на страната - мажоритарни избори и пряк избор на съдии от гражданите.

"Най-големият проблем в България е липсата на независима от властта, но зависима от хората съдебна система. Съдебната власт е най-важната от всички власти – защото ако тя е ефикасна, може да коригира недостатъците на законодателната и на изпълнителната власт. Всички власти по Конституция произтичат от народа – затова и трябва да се избират от него.

"При сегашната пропорционална избирателна система реално могат да бъдат избрани само онези, които преди това са одобрени от ръководствата на партиите. Гражданите нямат реален избор – затова са все по-безразлични и обезверени. Конституционното право на всеки да бъде избиран на практика е суспендирано от политическия монопол на партиите", мотивират се от ГИ "Справедливост".

"При пряк избор на съдии те няма да са зависими от управляващите (както е през всичките години на т. нар. "преход“), а ще се интересуват единствено от мнението на хората, които ги избират. При една функционираща съдебна система незаконно действащите монополи ще могат да бъдат ефективно осъждани от гражданите, включително и да фалират – което сега никой няма да допусне. При истински независим съд ще бъдат отменени незаконните държавни и местни такси, с които допълнително се ограбват българските граждани", са аргументите на организацията за второто искане.

"Ограничили сме се до тези две искания, защото смятаме, че те са достатъчно фундаментални и към този момент изискват обединение на максимален кръг организации и граждани. Тяхното сполучливо реализиране ще бъде достатъчно условие да се започне радикална промяна към по-добро на порочната политическа система на България, която буквално унищожава нашия народ", уточняват от "Справедливост".

Споделяне

Още от България