Гибралтар се готви с нежелание да свали знамето на ЕС

Гибралтар се готви с нежелание да свали знамето на ЕС

Ръководителят на гибралтарското правителство заяви, че напускането на Обединеното кралство на ЕС "ще остане завинаги в историята като много тъжен ден", предаде Асошиейтед прес.

Главният министър на Гибралтар Фабиен Пикардо каза, че това малко парче британска територия, разположено на най-южната точка на Испания, ще напусне Евросъюза тази вечер "с натежало от мъка сърце".

На референдума в Обединеното кралство за Брекзит през 2016 г. 96 процента от гибралтарските избиратели подкрепиха оставането в ЕС.

Икономиката на Гибралтар зависи силно от връзките със съюза и Испания. Около 15 000 души живеят в Испания и работят в Гибралтар, като повечето от тях са европейски граждани. Те съставляват и около половината от работната ръка в Гибралтар.

Залогът е доста голям и за самата Испания, която за 2018 г. е изнесла стоки за Гибралтар за 1,5 милиарда евро. Гибралтар е присъединен към Великобритания през 1713 г., но Испания все още претендира за суверенитет над него.

От гибралтарска земя оперират повече от две дузини международни компании за онлайн залагания, привлечени от ниските данъци и безпрепятствения достъп до единния европейски пазар. Хазартните компании представляват около 25 процента от гибралтарската икономика.

Пикардо планира да присъства на кратка церемония в полунощ на границата с Испания, когато знамето на Евросъюза ще бъде свалено и ще бъде издигнато това на Британската общност.

Той заяви, че по време на церемонията ще бъде изпълнен химнът на ЕС - "Ода на радостта".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа