Главният обвиняем за убийството на Джинджич отрича да бил в конфликт с него

Бившият сръбски паравоенен лидер, който е главен обвиняем за убийството на сръбския премиер Зоран Джинджич, заяви пред съда, че не е имал никакъв мотив да го ликвидира.

Милорад Улемек, по прякор Легия, който е бил командир на специалните полицейски части на бившия югославски лидер Слободан Милошевич, заяви, че не е имал никакви кавги със Зоран Джинджич и че е поддържал добри отношения с жертвата в годините преди убийството, предаде ББС.

Легия заяви това във вторник пред специалния съд в Белград на съдебно заседание от процеса срещу предполагаемите убийци на Джинджич.

Прокуратурата твърди, че Легия е организирал заговора за убийството на бившия премиер, тъй като се страхувал да не бъде екстрадиран в Хага, където да бъде изправен пред трибунала на ООН за военни престъпления в бивша Югославия.

Легия е предполагаемият водач на група от 13 мъже, обвинени във връзка с убийството на Джинджич.

Министър - председателят, който дойде на власт след отстраняването на Милошевич през 2000 г. и бързото му предаване на Хагския трибунал, беше застрелян със снайпер пред сградата на правителството в Белград през март 2003 г.

Легия продължи да отрича пред съда, че е знаел за плана за убийство на Джинджич, като представи подробности за многобройните си срещи с Джинджич през годините.

Той заяви също, че Джинджич никога не му е намеквал, че ще бъде арестуван и предаден на Международния трибунала в Хага.

Според свидетелските показания на Звездан Йованович, за когото се предполага, че е стрелял срещу сръбския премиер, Милорад Улемек-Легия е предложил Джинджич да бъде убит, за да се предотврати предаването на Легия и другите членове на елитната полицейска част "Червени барети" (ръководена от Легия) на трибунала в Хага.

"Легия настояваше за това Зоран Джинджич да бъде убит, за да се спре процесът на предавания в Хага - операцията бе наречена "Стоп на Хага". Това са думите на Йованович от показанията му, които бяха прочетени против неговата воля от съда в началото на процеса през декември.

Процесът срещу предполагаемите убийци на бившия премиер започна през декември миналата година. Той бе многократно отлаган, за последен път - през юни.

Легия застана за първи път пред съдиите през май 2004 г. , след като се предаде на правосъдието и веднага след това обяви, че е невинен.

Легия е обвинен също и в друг процес за отвличане и убийство на бившия сръбски президент Иван Стамболич през 2000 г. и за опит за убийство на Вук Драшкович, сегашния министър на външните работи, който навремето бе един от лидерите на опозицията срещу Слободан Милошевич.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани