Главният прокурор призова да не се спекулира с тероризма

Главният прокурор призова да не се спекулира с тероризма

Главният прокурор Сотир Цацаров призова във вторник от Брюксел всички български институции да си вършат работата отговорно, за да бъдат готови за противодействие на тероризма. Той допълни, че тази тема не бива да става повод за политически спекулации.

Цацаров се изказа пред българските журналисти в Брюксел след срещата си с еврокомисаря за миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос. Темата на разговора между двамата бе именно противодействието на тероризма и екстремизма.

"Неприятно е да се каже, но случилото се в Сарафово ни отрезви и по някакъв начин показа, че това, което се случва в други страни, не е нещо далеч от нас и вън от възможността въобще да съществува в пределите на нашата страна", коментира Цацаров, цитиран от БТА.

Според него българските власти са показали, че могат да си вършат работата добре, ако се отърсят от политическите и пропагандните спекулации. "Ние сме в състояние тази опасност (от тероризъм) в известна степен да бъде овладяна, контролирана и в случаите, когато става дума за престъпление, да се стигне до наказание", допълни той.

Цацаров призова и за "единен и отговорен начин" на мислене от политици, прокурори и изобщо "от всички в държавата".

"Важното е да бъдем с мисълта, че това може да ни се случи - това не е заплаха, а реалност. Като бъдем с такава мисъл, да бъдем готови да реагираме, останалото е празнословие. Да търсим някакви спорове относно това може ли подобно нещо да стане в България, правилно ли са реагирали органите, дали не си градят пропаганден имидж, това е евтина спекула", каза главният прокурор.

Подобни нападки срещу прокуратурата имаше през последните месеци покрай акциите срещу сочените за симпатизанти на Ислямска държава в Пазарджик.

"За съжаление преди месеци тази спекула прозвуча дори от трибуната на българския парламент. Затова казвам, че трябва да имаме отговорно поведение, а това значи да мислим, че това, не дай Боже, може да се случи и у нас, и да не позволяваме да се случи. Дори и най-малките признаци на такова престъпно поведение да срещат единна и безусловно твърда реакция от държавата", каза Цацаров.

Споделяне

Още от България