Главният прокурор разкритикува заместника си Валери Първанов

"Кой точно е г-н Харизанов, че делото му за кражба става национален проблем?"

Главният прокурор разкритикува заместника си Валери Първанов

Валери Първанов допусна две грешки – той не прецени правилно нито аудиторията, нито аргументите си, заяви в четвъртък преди заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) главният прокурор Борис Велчев. Повод за коментара му бяха скандалните изказвания на неговия заместник за жертвите по пътищата, направени преди два дни.

По време на дискусия в ефира на БНТ, Първанов обясни, че затворите са препълнени и така оправда липсата на ефективни присъди за шофьори, причинили смърт на пътя. После прокурорът разясни на майката на убито на пешеходна пътека дете, че не само нейното дете е загинало и други деца загиват и при други обстоятелства.

Главният прокурор Борис Велчев продължи с коментара си в четвъртък, че няма спор между прокуратурата и МВР по искането на вътрешния министър Цветан Цветанов да се забрани сключването на споразумения с обвиняеми за предизвикане на смърт на пътя. Велчев добави, че обвинението няма законодателна инициатива.

По повод скандалите в земеделското министерство главният прокурор коментира, че разследването и присъдата срещу бившия шеф на "Напоителни системи" Георги Харизанов не са тема от национално значение. Преди два дни от прокуратурата съобщиха, че Харизанов е разследван за заплаха за убийство и кражба отпреди 10 години, а впоследствие и че е осъден на 2 години условно за изнудване.

От април 2008 година той се води с чисто съдебно минало заради настъпилата реабилитация. Това постави въпроса дали държавното обвинение е нарушило Закона за защита на личните данни като оповестило информацията за присъдата на Харизанов по своя инициатива.

Съобщението за разследването и присъдата бяха използвани от земеделския министър Мирослав Найденов да излезе чист от поредния скандал с образователния ценз на неговите служители. В серия от публикации на Mediapool министърът и Харизанов бяха уличени в лъжа за полученото от шефа на дружеството висше образование.

"Няма данни, че неговото престъпление (изнудването – бел. ред.) е свързано със службата му. То е извършено много преди той да заеме този пост. Аз не мисля, че кражба, макар и на 50 хиляди долара отпреди 10 години, наистина е престъпление с национално значение. "Кой точно е господин Харизанов, че това обвинение за престъпление отпреди 15 години за кражба става национален проблем?”, коментира главният прокурор.

В отговор на въпрос защо обществото разбира късно за разследванията срещу Харизанов, главният прокурор обясни, че прокуратурата не е информационна агенция. Велчев потвърди, че бившият председател на Съвета на директорите на "Напоителни системи" вече е реабилитиран и затова има свидетелство за съдимост.


"След определен срок от време, лицето се води неосъждано. Така е с всички граждани, не само с г-н Харизанов. Той се води юридически неосъждан”, каза главният прокурор.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?