Глоба до 50 000 лева за хотелиер, завзел незаконно плаж край Варна

снимка БГНЕС

Глоба между 10 000 и 50 000 лв. ще трябва да заплати хотелиер, което е поставил незаконно чадъри и шезлонги на варненския плаж Фичоза. Това съобщиха в събота министърът на туризма Николина Ангелкова и областният управител на Варна Стоян Пасев, цитирани от “Дарик“. Те присъстваха на изненадваща проверка на плажната ивица по подаден сигнал за незаконни действия на хотелиер.

Проверката установи, че цял сектор на плажа е завзет от хотелиера, а на набучените от него табели пише, че никой, освен гостите на хотела му, нямат право да плажуват там. Фирмата нарушител е “И Ес Ай България“ ООД.

“Областната администрация е осигурила водно спасяване на този плаж, общината почистване, а един частен субект се възползва от всичко това, без да заплаща никакви такси на държавата“, констатира министър Ангелкова.

Фичоза е неохраняем плаж и цялата зона трябва да бъде абсолютно свободна за туристите. По време на проверката бе установено наличието и на две заведения на плажната ивица.

Министър Ангелкова нареди да се направят геодезически заснемания и да се провери дали отговарят те на кадастралната схема.

“На неохраняем плаж никой няма право на каквато и да е търговска дейност на плажната ивица“, обясни Николина Ангелкова. По думите ѝ в началото на сезона са проверени повече от 100 плажа, а през последната седмица над 65 ивици са били повторно инспектирани от екипите на министерството.

Споделяне

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?