Глоба от 10 хил. лв. за туроператора, изоставил ученици в Испания

"Гъливер Травъл" имал и редица нарушения преди злополучното пътуване

Глоба от 10 хил. лв. за туроператора, изоставил ученици в Испания

Максималната възможна глоба от 10 хил. лв. е наложила Комисията за защита на потребителите (КЗП) на туроператора "Гъливер Травъл", който изостави 31 софийски ученици в Испания. След приключилата проверка на фирмата е съставен и връчен акт за установени нарушения, заяви председателят на КЗП Димитър Маргаритов пред БНР.

От думите му стана ясно, че нарушенията са свързани с липса на важна информация в преддоговорните отношения, които двете страни са имали по повод на екскурзията, както и с неспазване на поетите от оператора ангажименти. По време на злополучното за учениците пътуване се оказа, че "Гъливер Травъл" не е платил нощувките на тийнейджърите и възрастните, които са били с тях, се наложило да дават пари от джоба си, за да има къде да спят.

Туроператорът е имал и редица други нарушения преди пътуването на учениците от VІІІ, ІХ и Х клас на Националната финансово-стопанска гимназия. КЗП беше започнала проверка срещу компанията, но въпреки това "Гъливер Травъл" продължаваше да извършва дейност, тъй като по сегашното законодателство това е възможно.

От комисията обещаха, че ще внесат законова поправка, която да позволява спирането на дейността на туристически фирми, за които са регистрирани нарушения и просто трябва да се приключи процедурата по административното им установяване.

Срещу "Гъливер Травел”, която има валидна застраховка до 22 април 2016 г. с лимит 75 000 лв., вече са били заявявани претенции от туристи, чиито пътувания не са били осъществени от фирмата. Това е станало през октомври 2014 г., когато застрахователното дружество е завело преписки за щетите по въпросната полица. Министерството на туризма е сезирало КЗП по случая и от полученото официално писмо става ясно, че са съставени актове за установяване на административно нарушение, които не са влезли в сила, поради обжалване в съда.

Споделяне

Още от Бизнес