“Глобъл вижън” обвини бТВ в цензура заради Първанов, телевизията отрича

Телевизията с национално покритие бТВ цензурирала репортаж във външната продукция “Господари на ефира” заради президента с изтекъл мандат Георги Първанов, обявиха в сряда на пресконференция от продуцентската къща “Глобъл вижън”, чийто собственик е Магърдич Халваджян.

Фирмата е продуцент на предаванията "Господари на ефира" и "Пълна лудница", които миналата седмица паднаха от програмната схема на бТВ.

Причина за раздялата и търсенето на права в съда са неспазени условия в договора - телевизията не плащала за произведената продукция от "Господарите...", а освен това имало цензура и некоректно отношение от страна на медията.

“Явно са стигнали до там, че са си повярвали толкова много, че нищо не може да им се опре по пътя. Което е най-големият проблем", каза Джуди Халваджиян, съосновател на "Глобъл вижън".

Той даде пример с "Господари на ефира". В едно от предаванията имало репортаж от болница "Свети Наум" - документира се проблем с апаратура, закупена с парите на "Българската коледа", която е под егидата на президента Георги Първанов.

По думите на продуцентите веднага след това започнали телефонни обаждания от бТВ, в които се обяснявало, че ще имат проблеми с президентството.

"Истината е много проста - в последните 6-7 месеца бТВ започна да налага цензура върху предаването. Имало е натиск един или друг репортаж да не бъде излъчван", обясни още Джуди Халваджян.

Брат му Магърдич уточни, че самите те са скъсали договора с телевизията, и започват съдебни дела.

"Хората искат да имат договор с бТВ, а ние си го скъсахме. Има едно нещо, което ни е водило винаги напред и да се чувстваме свободни хора. Ние не сме от хората, които мълчат", каза още Магърдич Халваджян.

Освен цензурата продуцентите обясниха, че има неспазено обещание от страна на телевизията "Господари на ефира" да се излъчва в 23.30 само в първите три месеца, а после да мине в прайм-тайм, което не се е случило.

“Това е целенасочена политика. За две години и половина "Пълна лудница" е местена осем пъти”, заявиха още продуцентите.

Случаят с “Господари на ефира” е вторият в историята на бТВ, който се свързва с името на президента Първанов. Първият беше с журналиста Иво Инджев, който през 2006 г. беше уволнен, след като в предаването "В десетката" каза, че е получил имейли, според които Георги Първанов притежава мезонет за 100 хиляди евро на централен булевард в София.

На пресконференцията присъстваха и водещите и актьорите на двете предавания - Васил Василев-Зуека, Димитър Рачков и Мария Игнатова, които заявиха, че са обидени най-вече от липсата на контакт с ръководството на телевизията.

По-късно от "bTV Media Group" бе разпространено изявление, в което се казва, че

бТВ не е упражнявала цензура върху предаването "Господари на ефира". От телевизията заявяват, че не само не са спирали от излъчване нито едно издание на "Господари на ефира", но и активно са подавали сигнали към екипа му, за да подпомогнат работата на колегите в посока на обективността в съдържанието.

"Във всички цитирани на пресконференцията днес случаи телевизията не е упражнявала цензура, а е подавала сигнал към екипа, единствено по молба на съответната засегната страна да изрази и своята гледна точка. В голяма част от цитираните случаи засегната страна не е успяла да се свърже с продуцента, се казва в изявлението.

От медията добавят, че има множество случаи, в които продукции на бТВ са били силно критикувани, а много от лицата ѝ са получили "Златен скункс", но всички тези издания на "Господари на ефира" са били излъчени в ефир, заедно с дължимата по договор промоция, въпреки че телевизията винаги се е запознавала предварително със съдържанието на епизодите и е имала юридическата възможност да свали всяко едно предаване от излъчване.

От телевизията добавят, че са прекратили договора с "Глобъл вижън", защото са избрали да не толерират повече договорни неизпълнения от страна на компанията, особено в контекста на спадащи резултати. От телевизията посочват, че са последвали опити от страна на "Глобъл вижън" за постигане на споразумение и възобновяване на договора.

Единствено търговската тайна не ни позволява да разгласим цената, която бТВ плащаше на "Господари на ефира" и "Пълна лудница" в продължение на близо 3 години. При такова съотношение на цена, трайно намаляващ рейтингов резултат и нежелание за спазване на договора от страна на продуцента, сме категорични, че бТВ даде достатъчно дълъг толеранс на продукциите на "Глобъл вижън", се казва в изявлението.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?