Глобата за отказ от свиждане на родител с дете стига до 10 000 лв

Глобата за отказ от свиждане на родител с дете стига до 10 000 лв

До 10 000 лева става глобата за родители, които не изпълняват съдебно решение за упражняване на родителски права, включително режимите за контакт с детето. В четвъртък Народното събрание прие окончателно промените в Наказателния кодекс, които адресират тежките проблеми с домашното насилие в страната. Поправките бяха гласувани единодушно от депутатите.

Глобата за неизпълнение на решенията за упражняване на родителските правата скача тройно. Досега тя бе от 100 до 300 лева за еднократно нарушение, а при рецидив достигаше 3000 лева. След промените глобата става до 5000 лева при еднократно нарушение и до 10 000 лева при рецидив. Виновният родител може да бъде осъден и на пробация. Делото започва по тъжба на пострадалия родител.

"Промените са резултат от обсъждане с представители на гражданското общество, които ни посочиха проблема със синдрома на родителско отчуждаване. Анализът стъпва и върху данни от прокуратурата. Той показва, че ако се увеличи глобата, това би имало по-силен ефект спрямо родителя, който не изпълнява съдебното решение", коментира председателят на правната комисия.

В Наказателния кодекс бе записано, че за убийство в условия на домашно насилие ще се полагат от 15 години лишаване от свобода до доживотен затвор. Патрон на поправките е председателят на парламента Цвета Караянчева (ГЕРБ), а целта им да компенсират донякъде отхвърлената от България Истанбулска конвенция.

"Изключително важни промени, изключително важно послание към всички онези жени, деца, които са малтретирани вкъщи", коментира Караянчева. Според нея това е удар срещу домашното насилие и стъпка в правилната посока.

Депутатите решиха, че за упражнена принуда, съпроводена с домашно насилие, затворът е от 3 до 10 години.

Една година затвор или пробация е наказанието за следене на бивш или настоящ интимен партньор. Под следене ще се разбира всяко поведение със заплашителен характер срещу конкретно лице. То може да се изразява в преследване на човек, показването му, че е наблюдаван и дори навлизане в нежелана комуникация.

Наказанието за следене нараства до 5 години затвор, ако преследването се осъществява в условията на домашно насилие.

Най-важната част от промените в НК е дефиницията за "домашно насилие". Това е престъпление, което е "предшествано от системно упражняване на физическо, сексуално или психическо насилие, поставяне в икономическа зависимост, принудително ограничаване на личния живот, личната свобода и личните права".

Това определение ще се отнася за случаите, когато престъплението е осъществено спрямо съпруг или бивш съпруг; спрямо човек, от когото жертвата има дете; човек, с когото се намира или е било във фактическо съпружеско съжителство; човек, с когото насилникът живее или е живял в едно домакинство.

Насилствените бракове ще се наказват с 1 до 6 г. затвор, решиха още депутатите.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?