Глобиха семейство 10 минути след като са си купили винетка

Пътната агенция хвърли вината на партньор на монополиста при продажбата на е-винетки

Глобиха семейство 10 минути след като са си купили винетка

Семейство от Ямбол е било глобено заради липса на винетка, въпреки че е закупило такава, докато се прибирало от Гърция.

На границата съпрузите си купили винетка, но докато бъде отчетена в тол системата, мобилен екип снимал колата им.

По-късно автомобилът на семейството бил спиран на няколко пъти и им били искани по 70 лева за нова винетка.

"Минахме гръцката граница и на първото гише си купихме месечна електронна винетка на стойност 30 лв. Качихме се в колата, прибрахме се успешно, но след няколко дни съпругът ми отново тръгна на път и го спряха. Заявиха му, че има глоба от 70 лв., защото е сниман 10 минути, след като си е платил винетката", обясни Стела Герганова пред Нова телевизия.

Тя и съпругът ѝ закупуват винетката на 28 юли на обяд. Според документа тя е валидна от 28 юли в полунощ до 27 август.

"Отдолу, с по-дребен шрифт пише, че винетката ще бъде активна 30 минути след извършване на плащането. Шрифтът е изключително дребен, замъглен и не е подчертан. Няма и информация на английски", обясни потърпевшата жена.

Пламен Герганов е спиран няколко пъти, като при всяка проверка патрулите са го осведомявали, че има глоба от 70 лв., която трябва да заплати. Мъжът е уведомен, че ако не заплати глобите си, няма да може да премине границата.

От АПИ обяснили на семейството, че е трябвало да престоят на пътя 30 минути, за да се активира винетката.

Проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на АПИ, обясни, че е направена проверка по случая.

"Хората не са нарушители и няма да бъдат санкционирани, защото те са редовни потребители на пътя. Има пункт на самото КПП, което трябва да активира винетките на 5-тата минута", обясни той.

По случая е извършена незабавна проверка и на пункта на "Изипей", в района на ГКПП "Кулата", партньор на националния доставчик на услуги - "Интелигентни Трафик Системи" АД. Дадено е техническо предписание, изискващо купуваните от конкретния пункт е-винетки да бъдат активни до 5 минути.

През следващите три месеца пунктът ще бъде под постоянен мониторинг и ако техническото предписание не бъде изпълнено и се констатират нови случаи, възпрепятстващи пътуването на шофьорите, е възможно да бъде наложена най-тежката санкция - прекратяване на партньорския договор между "Изипей" и националния доставчик на услуги.

Първата камера след ГКПП "Кулата" е след 15 км. По закон пък винетките не са валидни спрямо географския час на закупуване, а спрямо изтичането на определената дата от месеца.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?