“Глобул“ обжалва “драконовското“ намаление на цените от КРС

“Глобул“ обжалва “драконовското“ намаление на цените от КРС

Вторият по големина мобилен оператор у нас “Глобул“ обяви в четвъртък, че обжалва решението на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), което предвижда незабавно намаляване на цените на едро на разговорите от мобилните и фиксираните мрежи и въвежда график с конкретни стъпки на поевтиняване на мобилните разговори.

Според графика на КРС, цената за вход от фиксирана към мобилна мрежа трябва да падне с 2 ст. от 1 април, от юли с толкова се планира да паднат тарифите да терминиране на трафик и от мобилна към мобилна мрежа, като общото поевтиняване на цените на едро трябва да достигне 56 на сто след 1 юли 2010 г.

Според “Глобул“ това “драконовско“ намаляване на цените на едро на разговорите от мобилните и фиксирани мрежи ще има негативен ефект както за мобилните оператори, така и за крайните потребители.

Операторът с най-голям пазарен дял - “Мобилтел“, също не харесаха графика на КРС, както и БТК, която притежава третия мобилен оператор “Вивател“, но от БТК смятат, че поевтиняването на услугите не е достатъчно. Те все още не са съобщили дали обжалват решението на КРС.

“Незабавното изпълнение на решението на КРС ще възпрепятства възможностите потребителите да извличат максимална полза що се отнася до избора, цената и качеството на мобилните услуги“, посочват в съобщението си “Глобул“.

Според компанията няма регулаторно изискване за фиксираните оператори да преминат към намалените цени на едро, като намалят тарифите си на дребно на разговорите от фиксирани към мобилни мрежи. По този начин облагодетелствани ще бъдат фиксираните оператори, а не крайните потребители, твърдят от “Глобул“.

“Изпълнението на обжалваното решение ще възпрепятства развитието на пазара и инвестиционните планове на “Глобул“, както и развитието на новите технологии, разширяването на мрежата, приноса към обществото и опазването на околната среда. Всичко това заедно с настоящите глобални финансови обстоятелства, които вече се отразяват на българската икономика, ще доведе до неблагоприятен пазарен и социален ефект“, аргументират се от мобилния оператор.

Ден по-рано пък от М-Тел разпространиха доклад на Европейската комисия за напредъка на единния европейски пазар на електронни съобщения през 2008 г., публикуван на 24 март, според който средните цени на мобилните услуги в България били вторите най-ниски в ЕС – 0.06 евроцента на минута разговор.

На фона на препоръките от Брюксел, които поискаха графикът на КРС за поевтиняване на мобилните разговори да се ускори, сега излиза, че според статистиката на ЕК, българите плащат едни от най-ниските цени за разговори.

Според М-Тел това било заради силната конкуренция на пазара и проникване от 142%. Това било доказателство, че цените за свързване, които операторите плащат помежду си, не оказват задължително влияние върху цените за крайните клиенти, изразяват позицията си от “Мобилтел“.

Компанията посочи още, че “въпреки глобалната финансова криза и отражението ѝ в България, през януари 2009 г. средната цена на М-Тел за крайни клиенти на договор беше с 6.5% по-ниска спрямо ноември 2008 г.“

През последните години компанията е отбелязвала годишно намаление на цените от близо 30%. Така например, през 2008 г. средното понижение на цената за минута разговор било 23%.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес