Гневно писмо на Ганев не трогна НДСВ

В писмо, публикувано в днешния брой на в. "Труд" ексначалникът на премиерския кабинет Стоян Ганев заявява, че управляващите са се самозабравили и са се провали.

Като повод за възраждането на епистоларния жанр в редиците на НДСВ, замрял в началото на миналата година с отцепването на близките до него депутати от групата на управляващото мнозинство, Ганев посочва "току що публикуван доклад" на ООН за човешкото развитие, според който през 2001 15% от българите са страдали от недохранване. Той продължава с данни на синдикатите, според които сега гладуващи са 20% от хората, а 60% са на границата на абсолютната бедност.

"При това фиаско и пред очите на мизерстващите си сънародници политическият елит - управляващи и опозиция, се развлича в бляскави държавни резиденции и лодки и не се стеснява да живее с безпрецедентните си за цивилизования свят привилегии и фактически имунитет от наказание. Какъв балкански примитив трябва да си, за да не разбираш, че това е уродство", заявява Ганев и завършва писмото си с думите: "Преди две години предложих някои нови политици с надежда да се сложи край на покварата във властта. Самозабравиха се, провалиха се...".

Реакцията на писмото от страна на членовете на ръководството на НДСВ бе лаконична, пренебрежителна, а от някои - дори леко саркастична.

"Ще изчакам писмата да станат между 9 и 12, за да ги прочета като поредица и да открия вътрешната сюжетна линия, която подозирам, че ще се появи, когато писмата бъдат 9", бе коментарът на председателя на ПГ на НДСВ Станимир Илчев.

"Стоян да беше гледал преди 2 години. Само това ще кажа", бе мнението на зам.-шефа на групата и член на Политическия съвет на партията Мирослав Севлиевски. Той отрече да вижда каквато и да било връзка между активизацията на Ганев и неяснотата около оставката на финансовия министър Милен Велчев. Един от другите зам.-председатели на групата и шеф на контролния съвет на НДСВ Константин Пенчев пък единствено отсече: "Не желая да коментирам този господин".

Депутатката Румяна Георгиева, която преди два месеца се отцепи от редиците на парламентарната група именно с мотива, че управляващите са се самозабравили, отчете, че ексначалникът на премиерския кабинет е прав в оценката си за самодоволството. Тя обаче добави: "Проблемите на хората се решават не с писма, а с конкретни предложения. Малко популистки ми звучи точно в този момент да се набляга върху това, че властимащите почиват - самият г-н Ганев беше сред тези властимащи и не вярвам тогава да е писал сам на себе си писма".

По думите ѝ проблемът опирал не толкова до привилегиите и не трябвало да се използва момент, в който Народното събрание е разпуснало парламентаристите във ваканция. "В един момент самият г-н Ганев беше дясна ръка на премиера и застана зад една управленска политика. Най-лесно е да се критикува, много по-трудно, но по-важно е да се дават конкретни управленски решения", посочи тя и добави, че в момента бил много по-притеснителен фактът, че в период, в който се изгражда бюджета, финансовият министър подава оставка, а още нито парламентарната група, нито бюджетната комисия са се събрали, за да я обсъдят. Мисля, че бързо трябва да има такова събиране, каза Георгиева.

"Мисля, че в случая Стоян Ганев е прав и много ясно, точно и конкретно назовава нещата. Друг е въпросът дали той има правото да го прави, след като беше част от това управление", бе коментарът на друг от отцепилите се от НДСВ депутати и настоящ председател на ПГ на НИЕ Никола Николов. При напомняне, че и той самият е бил част от управляващото мнозинство, но също го критикува, Николов изтъкна, че не е бил в реалното управление, докато Ганев е бил част хората, които са имали реална власт. "По мое мнение след като излезе от властта и отиде в Америка, не би трябвало вече да прави такива изявления и оценки", заяви Николов.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?