Годишната карта за транспорт в София ще може да се плаща на две вноски

Годишната карта за транспорт в София ще може да се плаща на две вноски

Годишната карта за градски транспорт в София ще може да се плаща на две вноски. Първоначална ще е от 200 лв. и последваща от 180 лв. Това гласува финално в четвъртък Столичният общински съвет, като одобри доклада, внесен от Демократична България. Заради разсрочването превозният документ поскъпва с 15 лева - от 365 лв. на 380 лв.

"Целта на предложението е едновременно да бъдат облекчени семейните бюджети в една доста трудна година, но и да бъде стимулирано използването на градския транспорт, като направим годишната карта по-достъпна за повече граждани", коментираха от "Демократична България".

В първоначалното предложение на съветниците от партията бе предложено разсрочване на 2,3 или 4 вноски, съответно три пъти по 100 лв. и веднъж по 80 лв., но управляващото мнозинство от ГЕРБ и Обединени патриоти отказаха да подкрепят този вариант. Доводът им беше, че бихме създали неудобства за ЦГМ и рискове за приходите на дружеството.

Според съветниците от Демократична България предложението за 3 вноски не само не създава риск за приходите на ЦГМ, но и предвижда минимално увеличение от 15 лв., с което да бъдат покрити именно административните разходи на ЦГМ - едно пословично зле управлявано дружество, за чиято реформа ДБ отдавна настоява.

"Идеята е да служим на гражданите на София. Това, че подобно нещо е неудобно за ЦГМ е едно от нещата, които най-малко трябва да ни вълнуват." - заяви на днешното заседание на СОС общинският съветник от ДБ Веселин Калановски.

"Интересът на гражданите е основното в тази тема, а интерест на ЦГМ може да бъде гарантиран чрез прозрачна работа, организиране на разходи – нещо, от което това дружество е далече." – допълни председателят на групата Методи Лалов.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?