Годишната среща на МВФ не реши споровете, заплашващи с "валутна война”

Годишната среща на МВФ не реши споровете, заплашващи с "валутна война”

Световните финансови лидери не успяха да решат дълбоките валутни различия помежду си, които заплашват да доведат до избухването на истинска "валутна война", предаде Асошиейтед прес.

Много държави водят политика на девалвиране на националната си валута с цел увеличаване на износа и създаване на работни места в една тежка икономическа конюнктура.

Двудневната годишна среща на МВФ във Вашингтон приключи в събота вечер с комюнике, в което МВФ обещава да задълбочи своята дейност в областта на движението на валутните курсове, включително като прави проучвания по въпроса. Текстът по същество замазва острите различия между Китай и Съединените щати, отбелязва АП.

САЩ твърдят, че юанът е подценен, и призовават настойчиво Китай да остави курса на неговата национална валута да се повиши.

Франс прес посочва, че страните членки на МВФ са призовали тази международна финансова институция да задълбочи своята работа по въпроса за дисбалансите в световната икономика, особено между курсовете на определени валути, без обаче да се споразумеят за конкретни мерки. Това нанася удар по надеждите за успокояване на напрежението през последните седмици вследствие на намесата на централните банки на няколко страни с цел намаляване на обменния курс на националните им валути. Някои държавни ръководители дори използваха израза "валутна война".

 Управляващият директор на МВФ Доминик Строс-Кан подкрепи призива на Съединените щати и Европейския съюз към Китай да остави курса на юана да се повиши. Комюникето от срещата обаче не се включва в дебатите за стойността на конкретни валути, посочва ДПА.

Агенцията отбелязва, че текстът не съдържа и предложения за реформиране на системата за гласуване в МВФ. Развиващите се страни и новите икономически сили, като Китай, Индия и Бразилия, настояват да получат по-голяма тежест във фонда.

Държавите се договориха по-рано да постигнат споразумение по въпроса до края на годината. Възстановяването на световната икономика "продължава, но остава крехко и неустойчиво", пише още в комюникето. МВФ определя сегашната ситуация като "потенциален стрес, пред който МВФ потвърждава своята ясна привързаност към продължаване на сътрудничеството за осигуряване на сериозен, устойчив и балансиран ръст".

Египетският министър на финансите Юсеф Бутрос-Гали - председател на ръководния орган на фонда - Международният валутно-финансов комитет (МВФК), призна, че световната икономика все още не се е възстановила. В същото време той отчете съществен напредък в това отношение.

В МВФ членуват общо 187 страни. Следващата среща на фонда в пълен състав е насрочена за 16 април догодина във Вашингтон.

Българската делегация на редовната годишна среща на управителните съвети на Групата на Световната банка и МВФ бе водена от управителя на БНБ Иван Искров, който е и управител за България в МВФ.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят