Годишната винетка остава с януарски бонус

Правителството отмени наредбата за тол системата с бариери

Годишната винетка остава с януарски бонус

Годишната винетка за ползване на републиканските пътища остава с януарски бонус. Това реши кабинетът с одобряването на нова Наредба за условията и реда за събиране на таксите за ползване на пътната инфраструктура по Закона за пътищата, съобщи правителствената информационна служба.

Новата наредба е приета с цел да се уеднакви подзаконовия нормативен акт с настъпили промени в действащото законодателство.

В новата наредба ясно се посочват периодите на валидност на различните винетни стикери според срока им на ползване.

Периодът на валидност на годишната винетка е от 1 януари до 31 декември на годината, за която е издадена. За максимално улеснение на гражданите се запазва сегашното положение стикерът да може да се ползва до 31 януари на следващата година.

Текстът е прецизиран, за да съвпада годишната винетка с бюджетната година, съгласно разпоредбата на чл. 10. ал. 2 от Закона за публичните финанси.

Месечната, седмичната и дневната винетка са със срокове на валидност според датата на издаването им.

Правителството отмени и действащата в момента Наредба за условията и реда за събиране на таксите за ползване на пътната инфраструктура, за изминато разстояние, за ползване на отделни съоръжения по републиканските пътища и за специално ползване на републиканските пътища или на части от тях.

Това е наредбата, която беше приета през 2007 г. по време на тройната коалиция във връзка с отдаването на концесия на магистрала "Тракия" на португалски фирми, което не се случи. Тя предвиждаше тол таксите да се събират при преминаване по магистралата чрез монтиране на бариери.

За изминалите десет години този начин вече е остарял и сега правителството реши събирането на тол таксите да става чрез GPS позиционирана система. Търгът за избор на изпълнител на системата обаче се бави заради непрекъснатото обжалване на процедурата от фирми, които нямат нищо общо с тази дейност.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?