Годишно се купуват 15 хил. шофьорски книжки

Годишно се купуват 15 хил. шофьорски книжки

Около 15 000 шофьорски книжки годишно се купуват, като проблемът не е в потенциала на корупционните практики, а в това, че се фабрикуват потенциални убийци на пътя. Това съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията в неделя. От ведомството уточниха, че статистиката е приблизителна, тъй като става въпрос за черен пазар, към чието пресичане са насочени последните законови поправки, предвиждащи въвеждане на камери за шофьорските курсове и за техническите прегледи на автомобилите.

“Всяка годината загиналите при катастрофи са увеличават. Няма намаление, истината е, че бройката на загиналите и ранените не намалява", коментира транспортният министър Александър Цветков, цитиран в съобщението.

Според него нововъведенията в провеждането на обучението и изпитите за шофьорските книжки ще доведат до обратната тенденция, тъй като то вече няма да е фиктивно.

Цветков смята, че в момента се спекулира с цените на шофьорски курсове, както и с твърденията, че изискването за инсталиране на записваща видеотехника ще повиши тарифите.

Те ще се повишат там, където са били нереално ниски и не са предлагали пълното обучение, посочват от Министерството на транспорта. Според Цветков със закупуването на една камера за 500-600 лв. няма да се оскъпи курса, тъй като с това устройство ще се обучат 500 кандидата. Така че не трябва механично да бъде
съотнесено към цената на курса, това е несъпоставимо, посочва министърът.

Предложените мерки като камери, интернет тест и GPS-устройства просто ще изкарат доходите на автошколите на светло.

Споделяне

Още по темата

Още от България